Tarih tekerrürden mi ibarettir sözü nereden geliyor? Günlük hayatta sıkça kullandığımız bu cümle ne demektir? Tarih tekerrürden ibarettir ne anlama gelir? Tarih tekerrürden ibarettir ingilizcesi nedir?
Tarih ve tarih felsefesinin konuları içerisinde yer alan ‘tarih tekerrürden mi ibarettir’ sorusu farklı açılardan da ele alınıyor. Tarih, geçmişte yaşanan olayların verileridir ve bu verilerin doğru ele alınması şimdiki zamanı etkilediği gibi geleceği de etkileyecektir. Tarihe bir bilinç varlığı dersek, bu bilinç varlığı adeta bir insanın hafızasıdır. Hafızasını kaybeden bir insanın varlığı ne kadar anlamsız ise tarih de bir toplumun hafızasıdır. Mübahat Kütükoğlu’nun ifadesi ile, “Kendini tanımayan, geçmişini bilmeyen bir toplumun hafızasını kaybetmiş bir insandır.” Dolayısıyla insanların geçmişten ders veya cesaret almasına ihtiyacı vardır.
“TARİH TEKERRÜR EDER” SÖZÜ NEREDEN GELİYOR?
Tarihte bir yaşanılmış, bir yaşanan bir de yaşanılacak bölümler vardır. Ayrıca tarih geçmişte yaşanan olayların yardımıyla bugünü, geçmişi ve geleceği insanlara sunmaz. Tarih sadece önümüze koyduğu verilerle geçmiş bugün ve gelecek arasında bir köprü kurmamızı sağlar. İnsan iradesi olan bir varlık olmasından dolayı geçmişten dersler çıkarır ve gününü yaşar hatta aklını kullanarak geleceğe sağlam adımlarla yürüyebilir.
TARİH TEKERRÜRDEN İBARETTİR NE ANLAMA GELİR?
Tarih felsefesinin kurucu olan İbni Haldun’a göre; Birinci aşama zafer dönemidir. Bu aşamada rakipler yenilir. İkinci aşama istibdat devri olup yönetici iktidarı tamamıyla ele alır. Üçüncü evre ferağ aşaması olup bu evrede yöneticiler için rahatlık devri başlar. Dördüncü evre, huzur ve barış dönemi olup bu dönemde eski yönetici veya hükümdarların yaptıkları iyi şeyler örnek alınarak devletin varlığı devam ettirilir. Beşinci aşama ise israf dönemi olarak hükümdar ve çevresi israfa karışır. Bu durum devlet düşmanlarını mutlu eder. İsrafın arttığı bu dönem nihayetinde gelişmiş toplumlar gelişmemiş toplumları mağlup ettiği görülür. Bu durum döngüsel olarak devam ettiğinden dolayı “Tarih tekerrürden ibarettir” düşüncesini ortaya çıkarmıştır.
TARİHİN TEKERÜR ETMESİNE KİM SEBEP OLUR?
Tarihte meydana gelen olay elbette ki kendi içerisinde özgünlükleri vardır ancak sürekli olarak birbirini takip eden olaylar zinciri bir tekrardan ibarettir. Örneğin tabiat hayatı da aynı döngüde devam etmektedir. Ancak buradaki bir diğer önemli olan şey de tarih değil insanın kedisi aynı düşündüğü, aynı hissettiği, aynı şekilde hareket ettiği için insanlar tekerrür eder. Tarihi oluşturan insan olduğu için tarihin tekerrür ettiği düşünülebilir.
Tarihin temel unsurları olan zaman ve kişi haricinde benzer sebeplerden dolayı benzer gelişmelerin yaşanması anlamındaki tekerrürü ise sonsuza kadar devam edecektir.
İNGİLİZCESİ NEDİR?
Birçok strateji oyununda karşımıza çıkan "History repeats itself." sözü, direkt olarak tarih tekerrür eder, tarih kendini tekrarlar anlamına gelmektedir.
TARİH TEKERRÜRDEN İBARETTİR SÖZÜ KİME AİTTİR?
Bu sözü ilk kim söylediği tam olarak bilinmemekle birlikte Churchill'in bunu söylediği bilinmektedir. Mehmet Akif de bu sözü alıntıladığı bilinir.