Papatyagiller familyasından olan ve ejder otu olarak da bilinen tarhun otu, güneşli ve humustan zengin topraklarda yetiştirilir. Fakat günümüzde Kuzey Amerika’dan Avrupa’ya ve Asya’ya dek birçok bölgede de yetişme şansı bulmaktadır. Tüketim biçimi olarak tavuk ya da et yemeklerine, yumurtalı yemeklere ve salatalara eklenebilen tarhun otun Azerbaycan ve Ermenistan gibi Kafkasya ülkelerinde gazlı içeceklerde de kullanılır. Tarhun otu, binlerce yıldır farklı amaçlar için kullanılmaktadır. Ağızda bıraktığı kendine has aroması sayesinde birçok yemekte tamamlayıcı bir lezzet olmasının yanı sıra, insan sağlığı içinde oldukça etkilidir. İçeriğinde A, E, B6 vitaminlerinin yanı sıra demir, magnezyum, fosfor, manganez ve kalsiyum gibi minerallerde bulunmaktadır. Tarhun otunun insan sağlığına olan faydaları ise şu şekildedir;
TARHUN OTUNUN FAYDALARI
- Sindirim siteminin rahatlamasını sağlayan tarhun otu, mide ve bağırsakta biriken gaz sıkışmasının yanı sıra, kabızlık sorunu içinde oldukça önemlidir.
- Moğollar tarafından uzun süre savaşlarda kullanılan tarhun otu, vücudu sakinleştirici özelliği sayesinde, uyku ve ağrı sorunu çeken kişiler tarafından tüketilmesi önerilmektedir.
- Sinir sistemine doğrudan etkisi bulunan tarhun otu, stresi ve gerginliği en aza indirir.
- İçeriğinde bulunan A, E, ve B6 vitaminleri, başta göz sağlığı olmak üzere beyin sağlığı için oldukça faydalıdır.
- İçeriğinde bulunan kalsiyum ve fosfor mineralleri, diş ve kemik sağlığına karşı koruma sağlarken, gelişme çağında olan çocukların gelişimlerini destekler.
- Demir, magnezyum ve manganez açısından zengin bir mineral kaynağı olması ile tarhun otu, kansızlığın önlenmesinde, kan dolaşımının temizlenmesinde ve kalp sağlığının korunmasında oldukça önemli bir yere sahiptir.