Tapu tevhit işlemi, tapuda ayrı olarak kayıtlı ama birbirine bitişik olan birden fazla taşınmazın birleştirilmesi ve bir parsel haline getirilmesi işlemidir. Bu işlemde kullanılan tapu tevhit harcının ne kadar olduğu da merak edilen bir başka konu oldu. Birçok kişi bu sene güncel fiyatların ne kadar olduğunu araştırmaya başladı.
Tapu tevhit işleminde yapılan birleştirmenin imar mevzuatına uygun olması ve onaylanması gerekmektedir. Bu işlemi onaylayacak olan kurum, birleştirmenin yapılacağı parsellerin içinde olduğu sınırlara göre belirlenir. Buna göre birleştirilecek parseller belediye sınırları içindeyse belediye encümeni tarafından, mücavir alan dışındaysa il özel idaresi tarafından işleme onay verilmektedir.
Birleştirme işlemi için belediye ya da valiliğe yapılan başvurudan sonra 30 gün içerisinde sonuç alınmaktadır. Birleştirme işleminin terkin ya da tescili için de 2 hafta içerisinde tapuya bildirilmesi gerekmektedir. Tapu tevhit işlemleri yapılırken gereken belgeler temin edilerek tapudaki masraflar da ödenmelidir.
Tapu tevhit için gereken belgeler
1) Gayrimenkulün bulunduğu yere göre belediye encümeni veya il idare kurulunun kararı,
2) Kadastro müdürlüğünün üst yazıya bağladığı üç takım birleştirme dosyası,
3) Tescil bildirimi ve kontrol raporu,
4) Taraf/Tarafların fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaport veya avukat kimliği ile vesikalık fotoğrafları, T.C. Kimlik ve vergi numarası,
5 ) İşlem taraflarında temsilci sıfatıyla katılan var ise, temsile ilişkin belge.
Tapu tevhit harcı ne kadar?
Tapu tevhit harcında, kayıtlı mallara ayrı ayrı olarak binde 9 oranında harç ödenmektedir. Birleştirilecek olan parsellerin işlemden önceki değerleri hesaplanarak tapu tevhit harcı hazırlanmaktadır.
Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre her yevmiye numarası için bir adet döner sermaye ücreti alınmaktadır.