Tahıl koridoru nedir, ne işe yarayacak? Tahıl koridoru ve Türkiye'nin ilgisi nedir? Neden Türkiye tahıl koridoru açtı? Tahıl koridoru anlaşmasının maddeleri

Tahıl Koridoru anlaşmasının imzası İstanbul'da atıldı. Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM arasında yapılan anlaşmayla tahıl ürünlerinin Ukrayna limanlarından sevkiyatının önü açıldı. Peki, tahıl koridoru anlaşması nedir, önemi neler? İşte tahıl koridoru anlaşmasıyla ilgili merak edilenler...

23.07.2022-09:36 - (Son Güncelleme: 23.07.2022-09:36)

Karadeniz'den dünya pazarlarına tahıl ve diğer gıda ürünlerinin taşınmasına dair anlaşma Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Sekreteri António Guterres'in katılımı ile Dolmabahçe Sarayı'nda imzalandı. Tahıl koridoru anlaşması ile, Rusya'nın Ukrayna tahıl gemilerinin Karadeniz limanlarından geçişine izin vererek oluşan gıda krizinin sonlandırılması amaçlanıyor.

Tahıl koridoru ne oluyor?

Rusya’nın geçtiğimiz 24 Şubat tarihinde Ukrayna’ya başlattığı saldırılar sonrasında Ukrayna’nın, Karadeniz limanlarında bunan birçok yük gemisi çıkış yapamadı. Ukrayna tahılının sevkiyatında yaşanan aksaklıklar nedeniyle küresel gıda krizi gündeme geldi. Tahıl koridoru anlaşması ile Karadeniz üzerinden dünya pazarlarına tahıl taşınması için adım atıldı.

Tahıl koridorunun başlıca amacı, Odesa başta olacak şekilde mayınlardan dolayı Ukrayna limanlarına sıkışan tahıl ve diğer gıda ürünleri ile yüklü gemilerin dünya pazarlarına açılmasını sağlamaktır.

Bu doğrultuda ortalama seksen tane gemi olduğu belirtiliyor. Söz konusu gemilerin denize açılmalarını sağlayacak koridorun oluşması, silolarda alıcıyı bekleyen ortalama 25 milyon ton tahılın da dünya pazarlarına taşınması anlamında olacağı için oldukça önemlidir.

Pazarlığın en önemli ayaklarından birisini, gemilerin sorunsuz şekilde mayınlı alanlardan çıkabilmesi ve Rusya'nın saldırılarına maruz kalmaması için Moskova'dan alınacak güvenlik garantileri oluşturdu.

 tahıl koridoru

Tahıl koridoru maddeleri neler?

Türkiye ile BM'nin Mayıs'tan bu yana yürüttüğü arabuluculuk çalışmalarının sonuç vermesiyle imza atılan anlaşma savaşta bir ilki ve dönüm noktasını temsil ediyor. Ayrıca tüm dünyayı etkisi altına alan tahıl krizi ve gıda fiyat artışına da çözüm olacak.

Pazarlığın en önemli ayaklarından birisini, gemilerin sorunsuz şekilde mayınlı alanlardan çıkabilmesi ve Rusya'nın saldırılarına maruz kalmaması için Moskova'dan alınacak güvenlik garantileri oluşturdu.

Gıda koridorunun oluşturulması ile beraber Ukrayna, tamamen kendi denetimindeki Odessa, Pivdennyi ve Chornomorsk limanlarından ihracatlar başlayacak. Anlaşma doğrultusunda gıda yüklü kargo gemileri, kılavuz gemilerle mayın dolu limanlardan Karadeniz'e ulaşarak belirlenmiş olan rotalar üzerinden dünya pazarlarına taşınacak.

 tahıl koridoru 2

Bu süreçte, Rusya'nın ateşkes uygulayacağı ve gemilerin güvenliğini tehlikeye atmayacağı basına yansıyan haberlerde yer almıştı.

Ukrayna ise Rus gemilerinin Ukrayna kara sularına hiçbir şekilde girmemesini istiyor. Anlaşma, sevkiyatın güvenliği ve işlerliğinin İstanbul'da oluşturulacak bir koordinasyon merkezi tarafından gözlenmesini de içeriyor.

Anlaşma, gıda koridorunu kullanacak gemilerin kargolarının Türkiye'den oluşturulacak noktalarda Rusya'nın da katılımı ile denetlenmesini barındırıyor. Rusya, Ukrayna'ya yük alımı için gidecek kargo gemilerinin silah ile askeri malzeme taşımadığından emin olabilmek adına bu denetimi talep ediyor.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal