Her yıl çeşitli sebepler ile pek çok vatandaş iş kazaları geçirerek iş görmezlik raporu temin etmektedir. Bu rapor ile birlikte SGK'ya başvuran kişiler, belirlenen diğer şartları da karşılamış oldukları takdirde iş görmezlik maaşından fayda sağlayabilmektedir. Bu haktan yararlanmak isteyen vatandaşlar da en çok ne kadar maaş alabileceğini merak ediyor. İş görmezlik maaşı asgari ücrete bağlı olan zamlara göre hesaplama işlemi yapılmaktadır. Haberimiz içerisinde iş göremezlik maaşı hakkında merak edilenleri bulabilirsiniz.
SÜREKLİ İŞ GÖREMEZLİK MAAŞI NE KADAR?
Sürekli iş görmezlik maaşı bağlanmış olan kişiler birbirinden farklı maaşlar almaktadır. Bu sebeple de sürekli iş görmezlik maaşı ne kadar sorusunun yanıtını merak edenlere net bir rakam verilememektedir. Fakat iş görmezlik maaşı almaya hak kazanmış olan vatandaşlar aşağıda belirtilmiş olan hesaplama ile maaşının ne kadar olduğunu öğrenebilir.
Hesaplama, iş kazası tarihindeki günlük brüt ücret ile birlikte sürekli iş görmezlik kayıp oranına göre gerçekleştirilmektedir.
Bununla birlikte aynı zamanda iş görmezlik raporu içerisinde tam ya da kısmi olma durumuna göre de hesaplama işleminde farklılık içermektedir.
SÜREKLİ İŞ GÖREMEZLİK MAAŞI NE ZAMAN YATAR?
Sigortalı olan vatandaşlar, herhangi bir iş kazası geçirdiği takdirde öncelikle geçici iş görmezlik ödeneği fırsatından yararlanmaktadır. Daha sonrasında sürekli iş görmezlik durumu ortaya çıkması durumunda, iş göremezlik ödeneğinin sona ermiş olduğu tarihten sonraki ay başında yatırılmaktadır. Buna örnek olarak geçici iş göremezlik ödeneği 21 Aralık tarihinde sona erdiği takdirde maaş 1 Ocak tarihinden itibaren ödenme işlemine başlayacaktır.
SÜREKLİ İŞ GÖREMEZLİK MAAŞINA BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?
Sürekli iş görmezlik maaşı alabilmek için ilk başta en az yüzde 10 oranında mesleki anlamda kaybın yaşanma şartı aranmaktadır. Bu tespit ise Sosyal Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yetki verilmiş olan sağlık kurulları tarafından raporlamaktadır. Bu raporlara dayanak olarak Kurum Sağlık Kurulu tarafından meslekte kazanma gücü kaybı ve maluliyet oranları belirlenerek ödeneğin bağlanıp bağlanmayacağı tespit edilmektedir.
SÜREKLİ İŞ GÖREMEZLİK MAAŞI NE ZAMAN KESİLİR?
Sürekli iş görmezlik maaşı alan vatandaşlar SGK tarafından talep edilmesi takdirde tekrar muayene olmaktadır. İlgili kurumlar tarafından yapılan muayene sonucu gelir bağlanmış olan sigortalı işçinin malullük oranında artış bulunuyor ise gelir bir kez daha hesaplanır. Fakat muayene sonucu malullük oranının maaş bağlanmasını zorunlu kılan sınırın altında kalmış olduğu anlaşıldığı zaman gelir muayeneyi takip eden ayın başından itibaren kesilme yoluna gidilir.