Genel olarak, tüm insanlar hayatlarının bir noktasında sadece bir kez de olsa baş ağrısı yaşarlar. Baş ağrısı, şiddetine bağlı olarak hastanın yaşam kalitesini etkileyebilir. Şiddetli baş ağrısı olan çoğu insanın günlük ev işlerinde zorluk yaşadığı görülebilir. Baş ağrısı; başın belli bir kısmının hareketi, kompresyonu ve belli ki rahatsız edici durum olarak adlandırılır. Baş ağrısı yavaş yavaş veya aniden ortaya çıkabilir ve saatler veya günler sürebilir.
BAŞ AĞRISI NASIL GEÇER?
‘Baş ağrısı nasıl geçer? Bu hastalıklar içerisinde sorulan en yaygın sorulardan biridir. Baş ağrısını gidermenin birçok yolu olsa da bu yöntemlerin fayda oranı vücuttan vücuda değişebilir. Şiddetli baş ağrısı yaşayan kişiler, bol su içer ve ılık su ile duş alırlar ise bu yöntemler baş ağrısını hafifletecektir. Ancak maalesef bu ufak yöntemler ağrıyı gerçekten engellemez. Bu tür sağlık sorunlarından kaçınmak için, yaşadığınız yerin iyi havalandırılması da yardımcı olabilir. Öte yandan şiddetli baş ağrısı olan kişiler sigara içmekten de kaçınmalıdır ve bunun yanında beslenmesine de özellikle dikkat etmelidir.
BAŞ AĞRISINA NE İYİ GELİR?
Şiddetli baş ağrısı şikayetleri ile karşılaşan kişiler öncelikle bir sağlık kurumuna başvurmalıdır. Bu noktada doktorun gerekli tetkikleri yaparak baş ağrısının nedenini teşhis etmesi gerekir. Çünkü baş ağrısına neden olan faktörler sanıldığından çok daha farklıdır. Tanı anında laboratuvar testleri ve radyolojik takip gerekebilir. Bu yöntemlerden elde edilen bulgular, baş ağrılarının nedeni hakkında tutarlı bir sonuç çıkarır. Şiddetli baş ağrısının nedeni anlaşıldığında tedavi aşaması başlar. Tedavi aşaması da ağrı türüne ve kaynağına göre değişir. Bu noktada en çok tercih edilen yöntem genellikle ilaç tedavisidir. Ancak baş ağrısı kronik migrenden kaynaklanıyorsa botulinum toksini doktor tavsiyesi ile hastaya uygulanabilir.
SÜREKLİ BAŞ AĞRISI NEDEN OLUR?
Geçmişte belli bir dönemde ortaya çıkan baş ağrısı semptomları halen devam etmekteyse, kişi geçmişte çok fazla ağrı kesici ilaç kullanmış olabilir veya psikolojik bir baş ağrısı yaşıyor olabilir. Öte yandan beyinde kan birikmesi, beyin damarlarında kan pıhtılaşması, menenjit veya temporal arterit gibi sorunlar da sürekli baş ağrılarına neden olabilir.
GEÇMEYEN BAŞ AĞRISI NASIL GEÇER?
Kalıcı baş ağrıları, zamanımızın en yaygın sağlık sorunlarından biridir. Baş ağrıları zaman zaman kaybolur, fakat ansızın ortaya çıktığında tüm günlük aktiviteleri yapmamıza engel olur.
BAŞ AĞRISI TÜRLERİ NELERDİR?
Baş ağrısının türleri vücut, yaş ve çevre koşullarına göre değişir. Temel olarak baş ağrısı türleri aşağıdaki şekillere ayrılabilir.
GERİLİM TİPİ BAŞ AĞRISI NEDİR?
Gerilim tipi baş ağrısı, en sık görülen baş ağrısı türlerinden biridir. Çevresel faktörler, aşırı sorumluluk duygusu, psikolojik sorunlar ve yaşa bağlı faktörler gerilim tipi baş ağrılarının nedeni olabilir. Bu tür ağrılarda yüz, baş ve boyun kasları sürekli olarak gerilir.
KÜME BAŞ AĞRISI NEDİR?
Küme baş ağrısı, en yaygın sorunlardan biridir. Küme tipi baş ağrısı, en nadir fakat en şiddetli baş ağrısıdır. O kadar ciddidir ki, zaman zaman çeşitli intiharların kaynağı olur.
SİNÜZİT BAŞ AĞRISI NASIL GEÇER?
Sinüzit baş ağrısı rahatsızlık vericidir ancak tıbbi müdahale olmaksızın kaybolan ağrılardan biridir. Baş ağrısı sinüzitin en önemli belirtisidir. Sinüzit baş ağrısı, buhar banyosu, burun spreyleri, soğuk kompres ve kekik yağı ile kolayca giderilebilir.
EGZERSİZ KAYNAKLI BAŞ AĞRISI
Yapılan aktiviteler sırasında vücut susuz kalırsa, sıcak hava ve yoğun antrenman sonrası egzersiz baş ağrıları meydana gelir ve bu da ağrının şiddetini artırabilir. Düşük kan şekeri ve migren sorunları olan kişiler, egzersizden sonra büyük olasılıkla baş ağrısı çekerler. Bol su içmek ve vücut ısısını düşük tutmak bu baş ağrısını hafifletecektir.
MİGREN KAYNAKLI BAŞ AĞRISI
Migren en yaygın baş ağrısı türlerinden biridir. Ağrı; boyun, şakak veya göz çevresinde başlar ve durumu saatler ilerledikçe kötüleşebilir. Migren ağrısına bağlı olarak kişide, bulantı, kusma, ışığa ve sese duyarlılık görülür.
BAŞ AĞRISI NASIL GEÇİRİLİR?
Baş ağrısı için kullanılan yöntemler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Hepimizin bildiği gibi karanlık bir ortamda dijital ve yapay ışık kaynaklarından uzak durmak baş ağrısını hafifletebilir. Öte yandan, uyumak, yeterince su tüketmek, aromatik yağlarla baş bölgesine masaj yapmak, bitki çayı içmek, ağrı olan bölgeyi sıcak veya soğuk su torbası ile yumuşatmak ve nefes egzersizleri yapmak genellikle ilaçsız baş ağrılarını gidermenin başlıca yöntemleridir.