Geçtiğimiz günlerde önemli açıklamalar yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyon sorunun çözeceklerini söyleyerek ‘’Enflasyon ocakta pik yapar ama Haziran 2023'te tek hane olur." ifadelerine yer vermişti. Kur korumalı mevduat modelinde 126 milyar TL para akışı sağlandığını söyleyen Bakan Nebati’nin açıklamasında geçen ‘’Super Bono’’ ifadesi gündem oldu. Peki Süper Bono nedir, çıkacak mı? Bono nedir?
Bono nedir?
Bono, devlet ve kurumsal firmalardan yatırımcıların sabit ya da değişken faiz oranları ile belirlenen süre içerisinde kredi almış olduğunu belirten bir belgedir. Bonoların bilinen ilk özelliği vadeleridir. Bononun vadesi 2 aydan az ya da 12 aydan fazla olamaz.
Bonolar şirket ya da devlet tarafından çıkarılırlar. Bonolar bu özellikleri nedeniyle hisse senetlerine benzemektedirler. Sözleşmede belirtilen vadenin sonunda bonolar, paranın şirkette veya devlette bulunduğu süre için belirlenen faiz oranından elde edilen faiz kazancı eklenerek, yatırımcıya geri ödenirler.
Şirket ya da devletlerin finansman ihtiyaçlarının giderilmesini sağlama hedefiyle çıkarılan bonolar, belirli bir vadenin sonunda anaparaya eklenen faizle geri ödemesinin yapılması bakımından, bankadan kredi kullanılması ile ciddi benzerlik göstermektedir.
Süper Bono nedir, çıkacak mı?
Yukarıda tanımı yapılan bononun daha yüksek faiz oranı uygulanan versiyonuna ise super bono adı verilmektedir. Super bono çıkacak mı? sorusuna yanıt veren Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ‘’Süper bono yok. Öyle bir şey yok. Böyle bir şeyi doğru bulmuyoruz" diyen Nebati, "Bizim sadece ve sadece yapacağımız şey, tedbirler paketinde açıkladığımız alanlarda adımlar atmak." ifadelerine yer verdi.
Daha önce Kur Korumalı Mevduat sistemini uygulamaya alan hükümetin bir sonraki hamlesinin süper bono olacağı ifade ediliyor.