Abdülmecid, Osmanlı'nın son döneminde yaptığı ıslahatlarla birlikte imparatorluğun ömrünü uzatmıştır.
ABDÜLMECİD KİMDİR?
25 Nisan 1823 yılında İstanbul’da doğan, ilklerin padişahı Sultan Abdülmecid, babası II. Mahmud ve annesi Bezmiâlem Valide Sultan’dır. Avrupa kültürüyle yetişen Sultan Abdülmecid, konuşup okuduğunu anlayacak derecede Fransızca öğrenerek, kendini geliştirdi.
Avrupa kültürünü yakından takip eden Sultan Abdülmecid, Batı musikisi ve batı kültürüne hayranlığıyla biliniyordu. Babası Sultan II. Mahmud’un 1 Temmuz 1839 yılında ölümüyle birlikte daha 17 yaşındayken, devlet idaresinde tecrübesiz bir halde Osmanlı tahtına geçti.
ABDÜLMECİD DÖNEMİ
Osmanlı Devleti; Sultan Abdülmecid döneminde, tam bir Islahat Dönemi yaşadı. Şeriatı en büyük güç olarak gören Abdülmecid, yaptığı tüm ıslahatlarını, şeriata uygun olarak yaptı. Abdülmecid döneminde:
Arazi Kanunnamesi çıkarıldı.
Merkezi yönetimin daha güçlü olması için, valilerin yetkileri düşürüldü.
İl Genel Meclisi kuruldu.
Halk yerel yönetime katıldı.
Posta Nezareti
Meclis-i Maarif-i Umumiye (Eğitim-Öğretim Bakanlığı) kuruldu.
Jandarma Teşkilatı (Umur-u Zaptiye) kuruldu.
İlk telgraf hatları kuruldu.
Hukuk Fakültesi, Maden Fakültesi, Şam Tıp Fakültesi açıldı.
Emekli Sandığı kuruldu.
Kâğıt fabrikası kuruldu.
Osmanlı Sigorta Şirketi kuruldu.
Şişli Etfal Hastanesi hizmete açıldı.
Vergiler, vergi memurları tarafından toplandı.
Aşiret okulu açıldı.
Bursa’da ipekhane kuruldu.
Kudüs Demiryolu ve Ankara Demiryolu hizmete açıldı.
İltizam sistemi kaldırıldı ve gelir vergisi alınmaya başlandı.
İlk Osmanlı bankası Bank-ı Dersaadet'i kuruldu.
İngiltere gibi yabancı devlet destekli ilk Osmanlı bankası Bank-ı Şahane-i Osmaniye
Dünyadaki ilk dişçilik okulu açıldı.
Eskişehir-Kütahya Demiryolu hizmete açıldı.
Ziraat Bankası kuruldu.
Kız öğretmen okulu (Dârülmuallimât) açıldı.
Kaime-i Nakdiye denilen ilk kâğıt para basıldı.
Yabancı paraların kullanımı yasaklandı.
Tahta oturduğu yıllarda ilk demiryolu hattını Batı Anadolu’da ve Balkanlar’da döşeterek, demiryolu sisteminin yolunu açtı.
ABDÜLMECİD HAYATI
İlklerin padişahı Sultan Abdülmecid, sarayda kalmayı reddetmiş ve halkın arasına katılarak, halkın meseleleriyle yakından ilgilenmiştir. Babıali’de düzenlenen vekil heyeti toplantılarına katılmış, Meclis-i Vala’da konuşmalar yapmıştır.
Yabancı diplomatlar arasında taçsız sultan lakabıyla anılan Sultan Abdülmecid, saray hayatının daha da modernleşmesini sağladı. Saraydaki kadınların okumasını sağladı. 38 yaşında ölen Sultan Abdülmecid Han döneminde, adi cinayetler için idam cezası uygulanırken, hiçbir siyasi idam cezası verilmemiştir.
Dış dünya ilişkileri mükemmel derecede ilerletilirken, kardeşi Abdülaziz Han devrinde alaturka müzik yanında alafranga müzik, hüsnühat, tezhip ve batı resim sanatı da ilerlemiştir.
ABDÜLMECİD ÖZELLİKLERİ
Sultan Abdülmecid’in doğduğu zaman, Sultan II. Mahmud, haremiyle birlikte Beşiktaş Sarayı’na yerleşmiştir. Bu yüzden Sultan Abdülmecid’in Topkapı Sarayı’nda mı yoksa Beşiktaş Sarayı’nda mı doğduğu kesin bilinmemektedir.
Çocukken oldukça zayıf, bezgin, hasta görünüşlü bir çocuk olan Abdülmecid Han, padişahlığı süresince cana yakın, selim kafayla düşünen, yumuşak huylu bir padişah olmuştur.
Çocukluğundan itibaren aldığı iyi eğitim ile bilinen Sultan Abdülmecid, Doğu ve Batı kültürü eğitimine önem vermiştir. İbadetlerini aksa aksatmayan, dindar biri olan, Sultan Abdülmecid; zarif konuşması, mükemmel derecede ata binmesini seven biriydi.
İlklerin padişahı Sultan Abdülmecid; hüsnüniyetinin yanında, nazik, zarif, hassas, hemen her konuda malumat sahibi olan biriydi. Ancak babası gibi kararlı biri olmadığı için birçok kereler tenkit edilmiştir.
ABDÜLMECİD NEDEN ÖLDÜ?
Henüz 16 yaşındayken tahta geçen Abdülmecid, 38 yaşındayken babası gibi verem yüzünden hayatını kaybetti.