Ordu sözcüsü olan Tuğgeneral Abdul Hadi Dara, Facebook'ta Hafter’in Sukana bölgesinde konuşlanan güçlere bağlı Sudanlı Cancavit milisleri tarafından yapılan ihlallerin bildirildiğini söyledi.
Dara, şu sözleri kullandı: ‘Vatandaşların evlerinde ve özel çiftliklerinde, kamu yetkililerinin karargahındaki silahlı soygunun yanı sıra, özellikle de hayvancılık ve et şirketi olmak üzere, birden fazla saldırı kaydettik. Bölge halkı bu eylemleri protesto ettiğinde, çeteler bir grup insanı tutuklayıp hapse atarak cevap vereceklerdi.’
Bu arada BM Genel Sekreteri Antonio Guterres dün yaptığı açıklamada, Libya’daki çatışmanın dışarıdan müdahaleyle ve paralı askerlerle ‘benzeri görülmemiş seviyelere’ ulaştığını söyledi.
Guterres, BM Güvenlik Konseyi video konferansı sırasında durumu, batıda Trablus ile doğuda Bingazi arasında, Sirte şehri etrafında yayılan askeri güçler hakkında özel endişelerini dile getirdi.
Libya'nın birliği Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), Türkiye'nin desteğiyle, Mısır, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden destek alan ve ülkenin doğusunun çoğunu kontrol eden Hafter milisleriyle mücadele ediyor.
Rus ve Suriye paralı askerlerinin Libya'da bulunması yıl başından beri sorunlu bir hal aldı.
Birleşmiş Milletlerin geçen yıl Kasım ayında yayınladığı raporunda, Sudanlı General Muhammed Hamdan Dagalo'nun Libya’ya milis kuvveti sağladığını doğruladı.
Hemedti takma adıyla daha iyi tanınan Dagalo, Sudan'ın paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (RSF) komutanı ve ülkenin geçici egemen konsey üyesidir.
Darfur'daki zulümle suçlanan korkmuş Cancavit milislerden kaynaklanan gücün Hemedti komutasında 30.000 askerden oluştuğu tahmin ediliyor.
Geçen yılki rapora göre, Darfur’da petrol altyapısını korumak için temmuz ayında doğudaki Bingazi kentine bin RSF askeri gönderilirken, Hafter güçlerinin büyük çoğunluğu ülkenin batısındaki Trablus'a saldırmaya devam etti.
Güneydoğu Libya ile 330 kilometrelik (200 mil) bir sınırı paylaşan Sudan, iddiaları reddediyor. Geçen yıl Tiba TV'ye konuşan Sudan Silahlı Kuvvetleri sözcüsü Tuğgeneral Aamer Muhammed el-Hasan iddiaları ‘yanlış söylentiler’ olarak nitelendirdi ve RSF'nin uluslararası ve BM sözleşmelerine göre çalıştığını söyledi.
Hasan, ‘Sudan ordusu bu raporda iddia edildiği gibi kiralanabilecek bir güvenlik şirketi değil’ dedi.