Suda Eriyen İlaçlar Tehlike Saçıyor!

Suda eriyen ilaçlar vücudu iyileştirmek yerine birçok zarar veriyor. İşte o zararlar...

05.12.2017-10:04 - (Son Güncelleme: 05.12.2017-10:34) Suda Eriyen İlaçlar Tehlike Saçıyor!

Suda eriyen ilaçlar vücudu iyileştirmek yerine birçok zarar veriyor. İşte o zararlar... Suda eriyen ilaçlar, yüksek tuz içeriklerinden dolayı hipertansiyon, kalp ve böbrek yetmezliği, kronik karaciğer ve beyin-damar hastalıklarına sebep oluyor.

Suda eriyen ve suda çözünen tablet şeklindeki ilaç formlarına, "efervesan" deniliyor ve bu tabletler günümüzde çok sayıda hastalığın tedavisinde tercih ediliyor. Bunlar arasında; mide-bağırsak hastalıkları, gribal enfeksiyonlar, kemik erimesi, diyabet ve ağrı kontrolü gibi sorunlar var.

İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Küçükardalı, "Bilinçsiz efervesan ilaç kullanımı hipertansiyon, kalp ve böbrek yetmezliği, kronik karaciğer ve beyin-damar hastalıklarına neden olabilir" diyor.

British Medical Journal'da yayımlanan bir makale de Küçükardalı'yı destekliyor. Makale, günlük yeterli miktarda tuz tüketen hipertansiyon hastalarının efervesan tabletleri kullanmaları durumunda vücutlarındaki tuz miktarlarının tehlikeli boyutlara ulaştığını ortaya koyuyor. Efervesan tabletlerin bileşimine, tablet çözünürlüğünü artırmak amacıyla bikarbonat ile birlikte sodyum yani tuz ekleniyor. Bu tabletin içeriğinde 70 mg'dan 414 mg'a kadar değişen miktarlarda tuz barındırıyor. Sağlık ölçütlerine göre ise günlük tuz alımının yaklaşık 2.5 gram olması lazım. Bu durumda günde birkaç efervesan tablet tüketen veya uzun süre bu ilacı kullanan kişilerin vücutlarında tuz fazlalığına bağlı sağlık sorunları baş göstermeye başlıyor.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal