Son dönemlerin en fazla araştırılmaya başlanan mesleklerinden biri olan subaylık hakkında merak sürüyor. Subay nedir, nasıl subay olunur, subaylık maaşları neler? İşte detaylar...
SUBAY NE DEMEK?
Subay, mana olarak eski Osmanlıcada erkek kardeş anlamına gelmektedir. Ancak günümüzde ise subayın anlamı, rütbeli asker demektir. Öte yandan subaylık, en eski Türk mesleklerinden biri olarak biliniyor. İlk Türk liderlerinden biri olan Mete Han, ordusunda subaylar da bulundurmuştur. Fakat bu subaylar ücretli değil gönüllü rütbeli subaylardı.
Osmanlıda ise subaylar, harp okulu eğitimi almış ya da savaşta üstün başarı göstermiş askerler olarak bilinmektedir. Günümüzde subaylık mesleği ücret karşılığında askerlik yapan ve onluk sisteme göre orduyu komuta eden askerlerdir.
SUBAY NE İŞ YAPAR?
Subayların ne iş yaptığı da merak ediliyor. Subaylar, rütbelerine göre komuta ettikleri asker rakamları değişiklik göstermektedir. Subaylar askeri düzen içerisinde onluk sisteme uygun asker ihtiyacını sağlamakla yükümlüdür. Öte yandan subaylar gereken durumlarda ilçe jandarma görevini de üstleniyor. Jandarmaları komuta eden de rütbeli askerlerde yine subaylardır.
Valilik kararı ile gereken yerlerde güvenlik önlemi alınması için gerekli yazışmaları subaylar yapar. Öte yandan deprem sel gibi doğal afetler için de gereken önlemleri yine subaylar ve askerleri sağlamaktadır.
SUBAY NASIL OLUNUR?
Kısaca eğitimli rütbeli asker olarak bilinen subaylık mesleğini yapmanın ve subay olmanın çeşitli yolları vardır. Bunlardan başlıcaları; Milli Savunma Üniversitesi sınavlarına girmek, dört yıllık üniversite mezuniyetinden sonra uzun dönem askerlik yaparak yedek subay olunabilir.
Bazı durumlarda ise lise tamamlandıktan sonra da askerde kalınarak subay olmak mümkündür. Ancak bu tarz subaylar daha çok düşük rütbeli subaylar olmaktadır. Bu subayların terfi etmesi için kıdem ya da gerekli sınavlara girmesi şarttır.
SUBAY OLMA ŞARTLARI NELER?
İlk ve öncelikli şart lise mezunu olmak. Ardından, sınavlara girildikten sonra uygun sıralamalara yerleşmek.
Uygun sıralamaların ardında bir dizi mülakat sürecinden geçmek. Fiziki mülakat geçilemezse sözlü mülakata geçilemez. Sözlü mülakat ise birkaç profesyonel komutan aracılığıyla gerçekleşen sözlü sınavlar olarak isimlendirilebilir.
Yaklaşık 1 hafta sonra son olarak sağlık taramasından geçildikten sonra intibah süresi başlar. İntibah süresinde adayların askerlik haklarından feragat etme özgürlüğü getirilir. Genellikle bu seviyede oldukça uğraştırıcı işler ile karşılaşılır.
SUBAYLARIN İŞ İMKANLARI NELER?
Subaylar, milli savunma üniversitesini bitirdikten sonra devlet tarafından ilgili kurumlara atanmaktadır. Tercihleri doğrultusunda özel kuvvetler birliklerinde görev yapabilirler. Ancak bu görevlerin de yerine getirilmesi için yine gerekli eğitimlerin alınması şarttır. Bu işlemler esnasında da tekrardan sağlık kontrolünden başarı ile geçilmesi gerekmektedir.
SUBAY MAAŞLARI NE KADAR?
Eğer düşük rütbeli/yeni mezun bir subay iseniz ortalama 7800 lira civarlarında maaş alabilirsiniz. Fakat kıdem artışı ve doğu görevleri gibi süreçlerle maaşlarda artış yaşanabilir. Son senelerde hayata geçen terör maaşı ile subay maaşları 10 bin lirayı geçmektedir.