Stratonikeia Antik Kenti'nin Kuzey Şehir Kapısı Tekrar Gün Yüzüne Çıkacak

Stratonikeia Antik Kenti'nin kuzey şehir kapısı, 1870 yıl sonra ayağa kaldırılıyor. Şehir kapısı ve önündeki meydanda bulunan sütunlar ayağa kaldırıldıktan sonra caddedeki mozaikler ziyarete açılacak.

20.06.2020-12:08 - (Son Güncelleme: 20.06.2020-12:08) Stratonikeia Antik Kenti'nin Kuzey Şehir Kapısı Tekrar Gün Yüzüne Çıkacak

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Muğla'nın Yatağan ilçesinde "Gladyatörler Şehri" olarak da bilinen Stratonikeia Antik Kenti'nin kuzey şehir kapısı, 1870 yıl sonra ayağa kaldırılıyor.

Stratonikeia ile Lagina antik kentlerini birbirine bağlayan ve ilk çağlardaki dini törenlerde anahtar taşıyanların geçtiği kuzey şehir kapısının yer aldığı bölgede 8 üniversiteden 62 kişilik ekiple kazı çalışmaları başladı.

Helenistik, Roma, Bizans, Beylikler, Osmanlı ile Cumhuriyet dönemlerine ait eserlerin bir arada bulunduğu nadir yerlerden biri olan antik kentteki çalışmalarda Şehir kapısı ve önündeki meydanda bulunan sütunlar ayağa kaldırıldıktan sonra caddedeki mozaikler ziyarete açılacak.

Çalışmaların titizlikle sürdüğü kent yerli ve yabancı ziyaretçilerin uğrak noktalarından.

Stratonikeia ve Lagina Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, yaklaşık iki asır sonra kapının turizme kazandırılmasının mutluluk verici olduğunu söyleyerek Buradaki projeler tamamlandı ve artık aşamalar halinde alanı ayağa kaldırıyoruz. Kuzey şehir kapısı Milattan Sonra 139 yılında yaşanan depremde yıkılmıştı. Biz yaklaşık 1870 yıl sonra tekrar ayağa kaldırıyoruz." dedi.

Stratonikeia'nın, antik çağlarda Anadolu'nun yerli halkları Karyalılar ve Leleglere ait yerleşim yeri olduğunu belirten Söğüt şu ifadeleri kullandı:

"Kuzey şehir caddesi 3 bin 500 yıldır insanların yaşadığı ve kullandığı yerlerden. Burası her dönemde önemliydi. Özellikle 1700 yıldır bu kapının aktif olduğunu ve Lagina'ya giden kutsal yolun buradan geçtiğini biliyoruz. Son bulgulara göre bunların Tunç çağına kadar indiği hakkında tespitlerimiz var. Burası Hititler döneminde bile önemli bir alandı. Antik dönemde dini törenlerde de Lagina'dan çıkan ve anahtar taşıyan genç kızların geldiği ve geçtiği kapıyı ayağa kaldırıyoruz. O dönemde burası, insanların altından geçerken nefesini tuttukları önemli bir noktaydı."

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal