SSD Nedir, Verileri Güvenli Bir Şekilde Depolayabilir mi?

Kişisel bilgisayarlarda veri depolanmasına izin veren SSD’ler yüksek hızları ile geleneksel disklerden ayrılıyor. Peki SSD nedir? SSD ile HDD arasındaki farklar nelerdir? SSD kullanmanın avantajları nelerdir?

03.03.2021-09:23 - (Son Güncelleme: 24.01.2022-17:44)

Teknolojinin son sürat ilerlemesi ve bu alanda yaşanan sürekli gelişmeler veri depolama araçlarına da yansıdı. Buna göre, günümüzde hard disklerin yerini SSD donanımları aldı. SSD’ler hızlı aktarım özellikleri sayesinde; işletim sisteminin daha hızlı bir şekilde çalışmasına yol açarak uygulamaların hızlı yüklenmesine ve kolay işlem yapılmasına olanak sağlıyor. Ayrıca bu aygıtların içerisinde bulunan flash yongalar, verilerin uzun süre güvenli bir şekilde depolanmasına yardımcı oluyor.

SSD İLE HDD ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?

HDD, geleneksel sabit disklerdir. HDD aygıtlar, verilerini dönen disklerde depolar. SSD’ler ise hareketli aksamlar değillerdir. Bu nedenle söz konusu aygıtları flash belleklere benzetebiliriz. SSD’ler, geleneksel sabit disklere nazaran daha hızlı bir işlem gücü yakalamaktadır. Bu nedenle büyük boyutlu veri aktarımlarına müsaittir. HDD ise geçmiş dönemin teknolojisidir. Bu yüzden bir hayli yavaş çalışır ve uzun boyutlu veri aktarımlarına karşı kullanışsızdır.  

AVANTAJLARI NELERDİR?

SSD'lerin HDD'lerin yanında öne çıkan en büyük avantajı, yüksek hız seviyesidir. Geleneksel hard disklere nazaran SSD donanımı kullanan bir bilgisayar çok daha hızlı açılır ve disk içerisindeki uygulamaları çok daha hızlı açar. Bilgisayar ister iş için, ister eğitim veya oyun oynamak için kullanılsın SSD’lerin farkı her zaman hissedilmektedir.

SSD'ler hareketli mikro parçalara sahip olmadığı için, geleneksel sabit disklerde sık sık yaşandığı gibi aniden bozulma ihtimalleri bulunmaz. Tabii buna karşın, arıza yapan bir SSD’den veri kurtarmak geleneksel disklere nazaran çok daha zordur.

Bir diğer fark da SSD'lerin belirli bir yazma kapasitesinin olmasıdır. Bu yazma kapasitesine ulaşıldığında yeni nesil diskler kullanılmaz hale gelirler ancak normal bir kullanım halinde yıllarca işlem yapabilirler. Yazma kapasiteleri yüksektir.

SSD’ler bir hayli sessiz çalışmaktadır ve parçalanma (fragmantation) sorunu yaşamazlar.

SSD fiyatları

FİYATLARI NE KADAR?

Avantajlarının yanında SSD’lerin birtakım dezavantajları da bulunmaktadır. Bu dezavantajların başında SSD'lerin HDD'lere oranla daha yüksek fiyat yelpazesi geliyor. Öte yandan HDD'lerde 500GB ‘giriş modeli’ olarak kabul edilirken SSD'lerde bu seviye 128 GB olarak belirleniyor.

Eğer SSD için ayırabilecek bütçe yoksa HDD ve SSD’yi bir arada kullanmak kullanışlı bir çözüm olabilir. Sık kullanılan programlar SSD’de saklanırken öncelikli olmayan programlar HDD’de saklanabilir.

ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Her teknolojik cihaz alışverişinde olduğu gibi SSD alımlarında da fiyat performans dengesi değerlendirilmelidir. SSD’nin okuma - yazma hızı ve kullanım amacı SSD alınırken dikkat edilmesi gerekilen öncelikli kriterlerdir.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal