Son zamanlarda artan sosyal medyadaki çirkin paylaşımlar, terör propagandası ve kutuplaştırma gibi eylemlere yönelik bir düzenleme gündeme geldi. Düzenlemeyi 'kapatma' olarak lanse eden kurum ve kişilere cevap veren İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medyanın kapatılmayacağını, sadece düzenleme yapılacağını belirtmişti.
Düzenleme kapsamında Avrupa'daki örnekler incelenirken, ilk olarak Almanya, Fransa ve ABD'nin modelleri üzerinde duruldu. Daha sonra ise Erdoğan'ın masasında 2 ayrı model olduğu aktarıldı. Bu modellerin de Fransa ve ABD'de uygulanan modeller olduğu ifade edildi.
Fransa'da, İçişleri Bakanlığı'nın her türlü tedbiri alma yetkisi bulunuyor. ABD'de ise sosyal medya platformları, üçüncü kişilerin yaptığı paylaşımlardan hukuken sorumlu olarak tutuluyor.
ERİŞİM ENGELİ VE CAYDIRICI CEZALAR DÜZENLENEBİLİR
Yine erişim engeli ve cezalar da bu modellerde caydırıcı unsurlar arasında gösteriliyor. Fransa'da 1 Temmuz'da yürürlüğe giren 'İnternette Nefreti Önleme Yasası'na göre zararlı içeriklerin kullanıcılar tarafından tespit edilmesinin ardından 24 saat içerisinde silinmesini; terör ve çocuk istismarı gibi içeriklerin ise tespit edildikten sonra 1 saat içerisinde kaldırılmasını; yasalara uymayan bireylere 250 bin, tüzel kişilere ise 1.2 milyon avroya kadar para cezası verilebiliyor.
Yasa kapsamında, Fransa'da terörü öven kişilere 7 yıla kadar hapis ve 100 bin avroya kadar para cezası verilmektedir.
"HUKUKEN SORUMLU TUTULMASI HEDEFLENMEKTEDİR"
Öte yandan ABD modeli için de İletişim Başkanlığı'nın çalışmasında, "ABD, 1996 yılında internet içeriklerinin düzenlenmesine ilişkin 'İletişime Uygunluk Yasası' çıkarmıştır. Amaç 18 yaşından küçükleri uygunsuz ve müstehcen içeriklerden korumaktır. 28 Mayıs 2020 tarihinde "Çevrimiçi Sansürü Önlemeye İlişkin Kararname" adlı ABD Başkanlık kararnamesi imzalanmıştır. Düzenleme ile sosyal medya platformlarının üçüncü kişiler tarafından yapılan paylaşımlardan hukuken sorumlu tutulması hedeflenmektedir." ifadelerine yer verildi.