Türkiye’de de siyasi partilerin zaman zaman tartıştığı sosyal devlet kavramı, son zamanlarda pek çok kişinin merak ettiği konular arasında yer almaya başladı. Siyaset dilinde insanların insanca yaşayabilmesi için yapılması gerekenlerden sorumlu devlet anlayışı olan sosyal devlet kavramı hakkında daha detaylı bilgilere ulaşmak isteyenler arama motorlarını meşgul etmeye devam ediyor.
Sosyal devlet nedir?
Sosyal, kültürel ve ekonomik bakımdan vatandaşlarının insanca yaşayabilmesi için gerekli sosyal adaleti ve sosyal düzeni sağlamak için ekonomik ve sosyal hayata müdahaleyi gerekli gören devlet biçimine sosyal devlet adı verilmektedir. Tüm gelişmiş ülkelerde sosyal devlet anlayışı bulunmaktadır.
Sosyal devlet anlamı, anlayışı nedir?
Her gelişmiş ülkenin benimsediği sosyal devletin özellikleri ise şunlardır:
Gelir düzeyleri toplum içerisinde dengelenmeye çalışılır ve toplumun kesimleri arasında uçurumlar olmaması için gerekli önlemler alınır.
İhtiyacı olan ve çalışamayacak durumda olan vatandaşların ihtiyaçları devlet tarafından karşılanır.
Devlet toplumun çalışan kesimini işveren kesimine karşı yasalar aracılığı ile korur ve çalışanın hakkını gözetir.
Sosyal olarak adaletin ve düzenini sağlanması en temel politika olarak benimsenir.
Sosyal güvenlik ve sağlık gibi hizmetler devlet güvencesi ile yapılır ve toplumun her kesimi bundan yararlanabilir.
Güçsüzler güçlülerin karşısında devlet tarafından korunur ve kollanır.
Sosyal devlet anlayışı genel olarak eşitlik amacını taşımaktadır. Sosyal devletler sosyalist devletlerden farklı olarak kişilerin mülk edinmesine zengin ile fakirin arasında uçurum olmayacak şekilde izin vermektedir. Ekonominin dışında eğitim ve sağlık alanında da her insanın eşit şartlara sahip olması sosyal devlet anlayışının temellerinden birisidir.
Günümüzde bir çok dünya ülkesi sosyal devlet anlayışını benimsemektedir. Bu ülkelerin başında Fransa, İngiltere, Hollanda ve Almanya gibi ülkeler yer almaktadır.