Bağışıklığı güçlü olamayan kişilerin mevsim geçişlerinde soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara yakalanma riski daha fazladır ve bu kişilerin iyileşme süreci de epey uzundur. ‘Bu yıl koronavirüs riski nedeniyle bağışıklığımızı güçlü tutmak için beslenmemize dikkat etmeliyiz’ diyen Uzman Diyetisyen Ayşe Gül Güven, şöyle konuştu:
‘Bağışıklık sistemini güçlü tutmak tek bir besin, vitamin ya da minerale bağlı olarak gerçekleşmez. Çinko, selenyum, demir, bakır, folik asit ve A, B6, C, E ve D vitamini eksikliklerinin bağışıklığı etkilediğine dair kanıtlar vardır. Ancak bağışıklığın gücü bir bütünün ufak parçalarının birbiri içindeki uyumu sayesinde var olur. Bu değişime uyum sağlamak için dengeli beslenme çok önemli.’
BAĞIRSAK SAĞLIĞI ÇOK ÖNEMLİ
Bağırsak sağlığının ve bağışıklığımızın ayrılmaz bir şekilde birbirine bağlı olduğunu belirten Güven, ‘Bağırsak sağlığımız bağışıklığımızın yüzde 80'ini oluşturur. Prebiyotik besinler olan domates, soğan, sarımsak, ceviz, fasulye, mercimek ve probiyotik besinler olan ev yoğurdu, turşu, kefir, boza, tarhana, şalgam suyu bağırsaklarda yararlı bakterilerin dengesini korumaya yardımcı olurlar.
Her zaman önemli olan mevsimine uygun sebzelerin et seçenekleriyle en az vitamin, mineral kaybına uğrayarak kendi suyunda pişmesi çeşitliliği ve besleyiciliği de sağlar. Ana öğün olarak daha az kalori almanızı sağlayacak doyurucu çorbalar şeklinde tüketmeniz de iyi bir alternatif olabilir. Gereksiz tüketilen enerjiyi vücutta uygun yere yetiştirebilmekle uğraşmayan metabolizmanız bağışıklık hücrelerinizi yenilemeye fırsat bulacak ve bu sayede vücudunuzun direnci artacaktır’ diye konuştu.
UYKU DÜZENİNE DİKKAT EDİN
‘Yeniden yemyeşil coşkulu halinde açmak için sararıp solan doğa gibi bizler de uyku ve dinlenmemize gereken önemi vermeliyiz’ diyen Güven, bir gece bile az uyuduğumuz veya uyuyamadığımız zaman bağışıklığımızın belirgin derecede etkilenebileceğini belirtti.
Güven, ‘Uyku yalnızca soğuk algınlığı ve gribe karşı direncin artmasına yardımcı olmakla kalmaz aynı zamanda bizi kanserli tümör hücrelerinden korumak için gerekli olan tutarlı ve sağlam bağışıklık hücrelerinin de oluşturulmasına yardımcı olur’ dedi.
STRESİ ORTADAN KALDIRIN
Uzman Diyetisyen Ayşe Gül Güven, tüm bunların yanı sıra zihninde arınmaya ihtiyacı olduğunu belirterek, ‘Çünkü sağlık sadece hastalık olmaması durumu değil fiziksel, zihinsel ve sosyal açıdan iyilik hallerinin bir bütünüdür.
Yapıcı olmayan stres ve kötü ruh halinin sağlığa olan olumsuz yansımalarının hepimiz bilincindeyiz. Kendiniz için yapacağınız en iyi şeylerden biri, sizi gereksiz yere strese sokan faktörlerden kurtulmaya çalışmak ya da kabul edilebilir parçalara bölüp düzene sokmak olacaktır’ diye konuştu.