Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Merkez Bankası İdare Merkezi'nde düzenlenen "Enflasyon Raporu 2021-IV Bilgilendirme Toplantısı'nda konuştu. Şahap Kavcıoğlu yaptığı açıklamalarda fiyatlarda gözlenen artışlar ve tarımsal kuraklık gelişmelerini dikkate alarak 2021 ve 2022 yılları için yukarı yönlü olarak güncelledi.
Küresel salgının, etkisini sürdürmesiyle ekonomik belirsizliklerin sürdüğünü belirten Şahap Kavcıoğlu, şu sözleri söyledi; "Temel varsayımlarımız ve kısa vadeli öngörülerimiz doğrultusunda, para politikası duruşunun, geçici etkilerin ortadan kalkmasıyla enflasyonun yeniden düşüş eğilimine dönmesini sağlayacak sıkılıkta oluşturulmaya devam edileceği bir görünüm altında, enflasyonun kademeli olarak hedeflere yakınsayacağını öngörüyoruz."
ORTA VADEDE ENFLASYON YÜZDE 5'E DÜŞECEK
Orta vadede enflasyon oranlarının düşeceğini aktaran Şahap Kavcıoğlu, enflasyonun yıl sonunda yüzde 18 olacağını aktardı. 2022 yılında enflasyonun yüzde 11, 2023 yılında ise yüzde 7 seviyelerine düşeceğini belirten Şahap Kavcıoğlu orta vadede hedeflerinin yüzde 5 olduğunu söyledi. Şahap Kavcıoğlu sözlerine şu şekilde devam etti; "2022 yıl sonu enflasyon tahminini de yüzde 7,8'den yüzde 11,8'e yükselttik. Başlangıç koşullarındaki güncellemenin enflasyonun ana eğilimine etkileri, 2022 yıl sonu enflasyon tahminini 2,2 puan artırdı. Diğer yandan, gıda enflasyonu varsayımındaki güncelleme tahmini 1 puan artırırken, çıktı açığındaki değişiklik ise 0,8 puan yükseltici yönde katkıda bulundu."
TÜRKİYE'DE İHRACAT VE İÇ TALEP ORANLARI POZİTİF SEYREDİYOR
Türkiye'nin 2021 yılı içinde salgına rağmen ihracat rekorları kırdığını söyleyen Şahap Kavcıoğlu sözlerine şu şekilde devam etti; " 2021 yılı ikinci çeyreğinde milli gelir çeyreklik bazda yüzde 0,9, yıllık bazda ise yüzde 21,7 oranında arttı. İktisadi faaliyet, bu dönemde salgın kısıtlamaları ve finansal koşullardaki sıkılaşmayla birlikte bir miktar ivme kaybetse de uzun dönem eğiliminin üzerinde kalmaya devam etti. İkinci çeyrekte dönemlik büyümeye hem iç talep hem de net ihracat katkı verdi. İç talebin katkısında özel tüketim öne çıkarken, kamu harcamaları ve yatırımlar ılımlı seyretti. Net ihracatın büyümeye verdiği katkıda ise gerek güçlü seyreden ihracat gerekse altın ithalatındaki yavaşlamayla gerileyen ithalat rol oynadı."
PETROL FİYATLARINDAKİ ARZ TALEP DENGESİZLİĞİ SÜRÜYOR
Salgın nedeniyle yaşanan enerji krizine değinen Şahap Kavcıoğlu, bu durumun fiyatları yükselttiğine dikkat çekerek şöyle konuştu; Emtia fiyatlarındaki artışın yanı sıra tedarik zincirindeki aksaklıklar da üretici fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. Bu dönemde taşıma maliyetlerinde yüksek artışlar görülüyor ve tedarikçilerin teslimat süreleri uzuyor. Bu da fiyatlar üzerinde arz kısıtları kaynaklı yukarı yönlü bir baskı oluşturuyor. Türkiye PMI verileri kapsamında yayımlanan tedarikçi teslim sürelerine baktığımızda, Eylül ayında, halen 50 eşik değerinin altında olmakla birlikte, bir miktar iyileşme görüyoruz. Bu durum, tedarik kaynaklı sorunların azalmakla birlikte önemini koruduğuna işaret ediyor. Enflasyon beklentilerinin seyrine baktığımızda, hem piyasa katılımcıları anketi hem de piyasa bazlı göstergeler enflasyon beklentilerinde son dönemde bir miktar artışa işaret ediyor.