Somon balığı protein, çeşitli vitaminler ve mineraller açısından oldukça zengin bir besindir. Norveç balığı günlük protein ihtiyacının büyük bölümünü karşılar. 85 gram somon balığında yaklaşık olarak 22 gram protein bulunur.
Somon balığının içerisinde bulunan doymamış yağ asitleri kişinin sağlığı açısından oldukça yararlıdır.
- Norveç balığı A, C, D, B6, B12, D ve E vitaminleri açısından zengin bir besin kaynağıdır ayrıca magnezyum, iyot, fosfor, selenyum, potasyum ve demir gibi mineraller içermektedir.
- Yalnızca haftada bir kere somon tüketerek kardiyovasküler hastalıklara yakalanma önemli ölçüde azaltabilirsiniz.
- Sık ve düzenli olarak somon balığı tüketen kişilerin ilerleyen yaşlarda kalp damar hastalıklarına yakalanma riski azalır.
- Somon balığı tüketmek kalp krizi ve felç geçirme riskini önemli ölçüde azaltır.
KANSER RİSKİNİ AZALTIYOR!
- Somon aynı zamanda pankreas, kolon, ağız, mide ve kolorektal kanserine yakalanma riskini azaltır.
- Somon balığı ayrıca ateş ve baş ağrısı gibi sağlık problemlerini azaltır.
- Norveç balığı, soğuk algınlığı tedavisinde doğal bir ilaç görevi görür.
- Somon, bacak ve uyluk damarlarında meydana gelen kan pıhtılarını ve buna bağlı olarak oluşan ağrıyı önler.
- Sağlık deposu olan somon balığı, diyet listelerinin ana kahramanıdır.
MUTLULUK HORMONU SALGILIYOR!
- Gül, sedef, egzama gibi cilt problemleri ile önemli derecede mücadele eder.
- Somon balığı, yaşa bağlı olarak gelişen unutkanlık sorunlarını engeller.
- Omega 3 yağ asitleri sayesinde göz kuruluğunu önlemek ile kalmayıp, aynı zamanda kronik göz rahatsızlıklarının gelişmesine katkıda bulunan sebepleri engeller.
- D vitamini sayesinde kemikleri güçlendiriyor.
- Somon balığı düzenli olarak tüketildiğinde beyindeki mutluluk hormonunun salınımını artırır.
PARMESANLI ÇITIR SOMON
Malzemeler:
- 4 dilim derili somon fileto
- 200 gr. tereyağı
- 1 su bardağı panko
- 1 yemek kaşığı toz kırmızı biber
- 1 avuç toz parmesan
Hazırlanışı: Tavanızı ocağa alıp içerisine tereyağını koyun ve kısık ateşte tereyağının yavaş yavaş erimesini bekleyin. Tereyağı tamamen eridikten sonra altını kapatarak sütlü kısmının tabana çökmesini, köpük kısmının da üstte kalmasını sağlayın. Kaşığınızın yardımıyla köpüklü kısmını yavaşça alın. Sonrasında bir kabın içerisine sade yağı, sütlü kısmını karıştırmadan yavaşça aktarın. Somonlarınızın üst kısmına dikine bir iki derin olmayan çizik atın. Ardından bir tabağın içerisinde panko, toz parmesan ve toz kırmızı biberi iyice harmanlayın. Somonun derisiz kısımlarını hazırladığınız karışıma bulayın. Hazırladığınız sade yağdan 2-3 yemek kaşığı koyarak somonların önce derisiz kısmını 1-2 dakika pişirin. Sonrasında derili kısmını 1-2 dakika ocakta pişirerek 180 derece öncede ısıtılmış fırında 10 dakika pişirerek servis edin. Afiyet olsun.