Soğuk Borusu İltihabının Nedenleri

Trakeit yani soluk borusu enfeksiyonu, soluk borusunda görülen ağrı, şiddetli öksürük , nefes darlığı ve halsizlik gibi belirtilerle ortaya çıkar. Çocukları daha fazla etkileyen bu hastalığa, bakteri ve virüsler neden oluyor.

04.01.2019-13:44 - (Son Güncelleme: 04.01.2019-13:37) Soğuk Borusu İltihabının Nedenleri

Trakeit yani soluk borusu enfeksiyonu, soluk borusunda görülen ağrı, şiddetli öksürük , nefes darlığı ve halsizlik gibi belirtilerle ortaya çıkar. Çocukları daha fazla etkileyen bu hastalığa, bakteri ve virüsler neden oluyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op.Dr. Pınar Korlu, trakeit ve tedavisi hakkında bilgi verdi. İşte detaylar...

Soluk borusunun tıp dilindeki adı trakea'dır. Soluk borusunun virüs ve bakteri gibi mikroorganizmalarla iltihaplanması ve tahriş olmasına denir. Trakeite erişkinlere kıyasla çocuklarda daha çok rastlanır. Bu durum çocuklarda soluk borusunun nispeten daha dar olması böylece mukus ve salgılarla kolayca tıkanabilmesinden kaynaklanır. 

SEBEBİ SOĞUK ALGINLIĞI

Trakeitin meydana gelmesine yol açan en önemli sebepler, soğuk algınlığı, gaz ya da tozların tahriş edici etkileri, bağışıklığın zayıfladığı durumlardır.

Soluk borusu iltihabının başlıca nedenleri şunlardır;

- Grip ve nezle gibi soğul algınlığı hastalıkları

- Burun boğaz enfeksiyonları

- Kalp, akciğer ve böbrek hastalıkları

- Sigara ve alkol kullanımı

HIZLI TEDAVİ EDİLMESİ GEREKİR

Belirtileri arasında kuru öksürük atakları, nefes darlığı, öksürüğe bağlı göğüste acıma, soluk borusunda ağrı, boğuk ses ve sıklıkla yüksek ateş bulunur. Trakeit özellikle çocuklarda hızlı tedavi edilmesi gerekir. Bronşit ve zatürre gibi komplikasyonların gelişme riskine karşı zamanında tedavi önemlidir.

İSTİRAHAT EDİLMESİ ÖNEMLİDİR

Soluk borusunda oluşan tahrişi önlemek için nemlendirme ve destek tedavisi yapılır. Bakteriyel enfeksiyonlarda ilaç kullanılması gerekir. Enfeksiyon geliştiğinde istirahat edilmesi faydalı olacaktır. Tedaviye zamanında başlanırsa, kısa sürede iyileşilir. Soluk borusu iltihabı rahatsızlığının tedavisinde uygulanan ikinci tedavi yöntemi cerrahi müdahaledir. Soluk borusunun dar bir yapıya sahip olması gibi yapısal durumlarda başvurulan tedavi uygulamasıdır.

NASIL KORUNUR?

Özellikle enfeksiyonun yoğun olduğu dönemde düzenli uyku, dengeli beslenme, hijyen büyük önem taşır. Sigara ve alkolden uzak durmak gerekir. Aşırı sıcak besin ve içeceklerin tüketilmesinden kaçınılmalıdır.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal