Bağışıklık sistemini güçlendirmek için beslenme programımıza mutlaka eklememiz gereken bazı baharatlar vardır. Sizin için bağışıklığı güçlendiren bazı baharatları bir araya getirdik. İşte detaylar…
ZENCEFİL
Mezapotamya'da bulunan toprak levhaların üzerinde zencefilin içeceklere karıştırıldığı ve havayı temizlediği yazılıdır. Denizcilerin yazmış olduğu eserlerde de Çinli denizcilerin denize açılırken deniz tutmasını önlemek için yanlarına zencefil aldıkları yazmaktadır. Zencefil hem bağışıklık sistemini güçlendirir hem de bulantıları önlemede kullanılabilecek bir baharattır. Zencefil aynı zamanda, sindirim sistemi ve mideye de faydalıdır. İnme ve kalp krizi riskini de azaltan zencefilin LDL kolesterol düşürücü özelliği de vardır. Zencefil yağının nefes darlığına da iyi geldiği bilinmektedir.
ZERDEÇAL
Serbest radikaller vücuttaki sağlıklı hücrelere zarar verir. Zerdeçalın etken maddesi olan kurkumin yüksek antioksidan içeriği sayesinde bu zararlı molekülleri ortadan kaldırır. Anti-inflamatuar ve antioksidan özelliği ile zerdeçal özellikle bugünlerde tüketilmesi gereken önemli bir baharattır.
KARANFİL
Karanfilin içeriğinde bulunan Eugonel maddesini boğaz ağrılarının tedavisinde oldukça etkilidir. Ayrıca karanfil bağışıklık sistemini güçlendiren bir baharattır. İçerisinde serbest radikallerin oluşumunu engelleyecek karaciğeri zararlı etkilerden koruyacak yüksek miktarda antioksidan vardır.
ÇÖREKOTU
Yapılan çalışmalar sonucunda çörek otu yağının vücudu toksinlerden koruduğunu ve zararlı etkileri azalttığını ortaya konmuştur. Çörekotunun antioksidan, antibakteriyel ve anti-inflamatuar etkileri bulunmaktadır. Bu etkiler hücre hasarı riskini azaltarak vücudu destekler. İçerdiği fitokimyasalların kansere karşı dahi olumlu etkileri olabileceği ifade ediliyor.
TARÇIN
Tarçının antimikrobiyal etkisi bulunmaktadır. Yani mikropların gelişimini ve vücuda yayılmasını yavaşlatmayı sağlar. Ayrıca içeriğinde yüksek miktarda antioksidan barındırır. Bu sayede serbest radikallerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar.