Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kazılar Dairesi Başkanlığı sosyal medya hesabından Smyrna Antik Kenti kazılarında yaşanan son gelişmeleri açıkladı.
İzmir Smyrna Tiyatrosu sahne binası kazılarında mitolojik bir varlık olan ve elinde avcı sopası bulunan genç bir Satryros kabartması bulunduğu bildirdi. Yapılan açıklamada, tarihe dokunmak için kazı çalışmalarının sürdürüleceği ifade edildi. İzmir'in son 3 bin yıllık tarihinin izlerini taşıyan Smyrna Antik Kenti kazıları Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle İzmir Katip Çelebi Üniversitesi tarafından yürütülmektedir.
Smyrna Antik Kenti Nerede?
Smyrna Antik Kenti, Büyük İskender'in Doğu seferleri sırasında topraklarına kattığı yerlerden biridir. Smyrna'nın Roma döneminde Efes Antik Kenti ve Bergama Antik Kenti kada gelişmiş bir kent olduğu rivayet edilir.
İzmir’deki bu tarihi yapı Agora Örenyeri olarak geçmektedir. Agoralarda alışveriş merkezleri, politik konuşmaların yapıldığı toplantı alanları, dönemin devlet daireleri yer alıyordu. Smyrna’nın giriş kapısından girildiğinde önce Agora karşılıyor insanı. 129×83 metre ebatlarında, en büyük agoralardan biri İzmir Konak’ta bulunan bu Agora’dır.
Bölgeye Smyrna Antik Kenti de deniliyor. Antik kentin tiyatro, stadyum gibi diğer yapıları kale ile agora arasındaki vadide inşa edilmiştir.
Agoradan sonra agoranın köşesinden aşağıya inildiğinde, alt katta çoğu yapı ayakta kalmıştır. Yapılan kazılar sonucu çıkarılan tarihi eserler İzmir Arkeoloji Müzesi ile İzmir Tarih ve Sanat Müzesi‘nde sergileniyor, korunuyor.