Siyanürün hava veya ağız yoluyla emilmesi yoluyla yaşanan bu zehirlenme ölümcül bir etkiye sahiptir. Farklı aşamalarda belirtler göstermektedir.
SİYANÜR NEDİR?
Siyanür, “Hidrosiyanik asit” ya da “prussik asit” olarak da bilinen, son derece toksik maddedir. Endüstride ise genellikle taşıma ve saklama güvenliği sebebiyle tuzları sodyum siyanür ve trityum siyanür demir çelik endüstrisi ve maden sanayi gibi çok çeşitli sanayi kollarında kullanılmaktadır. Siyanür aynı zamanda hızlı etkili olmaya başlayan bir zehirdir. Süyanürün vücuda etkileri ve ölüm hızlıca gerçekleşmektedir.
SİYANÜR ZEHİRLENMESİ NASIL ANLAŞILIR?
Siyanür zehirlenmesi hangi zehrin kullanıldığına göre değişir. Hidrojen siyanür en hızlı etki eden türdür. Belirtileri ise saniyeler içinde kendini gösterirken dakikalar içinde öldürür. Siyanür zehirlenmesi, asıl olarak siyanür barındıran maddelerin ağız yoluyla alınması ile meydana gelir. Bunun harcinde solunum ve deriden emilim yoluyla da zehirlenme meydana gelebilir. Solunum kaynaklı siyanür zehirlenmesi en tehlikeli türüdür, çünkü bronşiyal mukoza ve alveollerden zehir dozda emilim oldukça hızlı oluşur. Siyanür zehirlenmesinde en hassas organlar merkezi sinir sistemi ve kalptir. Zehirlenme derecesine göre birçok belirti gösterir. Hafif derece zehirlenmede göstergeler nonspesifiktir; güçsüzlük, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma şeklinde ortaya çıkar. Bulantı ve kusma siyanür tuzlarının mide mukozasında meydana getirdiği bölgesel irritasyona ilişkilidir. Temas devam ettikçe bilinç kaybı, konvülziyonlar ve santral apne oluşur, nabız bu seviyede genellikle hızlıdır.
Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.