Sisli Havada Kovid-19 Bulaş Riski Artıyor mu?

Uzmanlar sisli havalarda koronavirüsün havada asılı kalma süresinin uzadığını ve rüzgarında etkisiyle virüsün daha uzak mesafelere taşınma riskinin artığını belirtti. Konuya ilişkin uyarılarda bulunan uzmanlar, bu havalarda sosyal mesafenin mutlaka korunması gerektiğini vurguladı.

05.11.2020-12:34 - (Son Güncelleme: 05.11.2020-13:34) Sisli Havada Kovid-19 Bulaş Riski Artıyor mu?

Sıcak yaz günlerini geride bıraktığımız bugünlerde Türkiye'de tekrar artış göstermeye başlayan koronavirüs salgınıyla mücadele sürüyor. Koronavirüse karşı uygulanan maske, sosyal mesafe ve hijyen tedbirlerinin yanı sıra, salgının yayılmasına engel olmak için özel sektör ve kamuda esnek mesai uygulamasının teşvik edilmesi, pazar yeri, market gibi alanlarda denetimlerin artırılması ve çoğu iş yerinde hizmetlerin saat 22.00'de bitirilmesi gibi tedbirler bildirildi. Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Covid-19 Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin de düşen sıcaklıklarla birlikte rüzgarlı ve sisli havalarla daha sık karşılaşacağını ve bu durumun Kovid-19 bulaş riskini artırabileceğini belirtti.

'HAVADA ASILI KALMA SÜRESİ UZUYOR, RÜZGARLA DAHA UZAĞA TAŞINIYOR'

Prof. Dr. Recep Tekin, Kovid-19 hava yoluyla bulaşan bir virüs olduğunu hatırlatarak, ‘Havaların nemli olması, sisli olması, virüsün havada asılı kalma süresini uzatıyor. Bununla birlikte bir de hafif rüzgar varsa virüsün daha uzak mesafelere ulaşıp, virüsü bulaştırma ihtimali de artacaktır. O yüzden vatandaşlarımızın sisli ya da nemli ve rüzgarlı havalarda mesafeyi biraz daha artırıp, maske ve hijyen kurallarına daha sıkı uymalarını öneriyoruz. Çünkü bu tür havalarda bulaş riski daha fazla olabilir. Hatta virüsün taşınma mesafesi daha uzak olduğu için hem mesafeyi artırarak hem de maskemizi daha çok kullanarak, bu hastalığın bulaşmasını engellemeye çalışacağız’ dedi.

'YAĞMUR VE KAR RİSKİ AZALTIYOR'

Kovid-19’un havada asılı kalma süresini hesaplamanın zor olduğunu ancak bunun birkaç dakikayı bulabileceğini belirten Prof. Dr. Tekin, konuşmasını şöyle sonlandırdı:

‘Kuru havalarda bu süre saniyelere kadar gerilerken nemli havalarda ya da sisli havalarda dakikaları bulabiliyor. O yüzden bu süre içinde nemli ya da sisli havalarda virüsün havada asılı kalmasıyla birlikte bir de rüzgar varsa virüsün daha uzak mesafelere taşınıp, bulaştırma riski de artabiliyor. Yağmurun avantajı var. Yağmur ya da kar gibi durumlarda havada asılı olan virüsler yere ulaşıyor ve bulaşma riskini de azaltıyor. Bu durumlar bizim açımızdan avantajlı.’

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal