Sinovac Aşısı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Aşılama kapsamında, aşı sırası gelen vatandaşlar Sinovac aşısının etkinlik oranı nedir? Sinovac aşısının yan etkileri nelerdir? Sinovac’ın diğer aşılardan farkı nedir? Sinovac aşısı ücretli mi? Şeklinde sorular soruyor. İşte merak edilnler...

09.03.2021-17:08 - (Son Güncelleme: 20.09.2021-10:14)

Türkiye, Çinli ilaç şirketi Sinovac tarafından geliştirilen koronavirüs aşısı CoronaVac’ı kullanarak vatandaşları aşılıyor. Diğer ülkelere nazaran, hızlı bir aşılama çalışması gerçekleştiren Türkiye, CoronaVac aşısının etkinliğini kanıtlamış durumda.

Geçmiş dönemde Hacettepe Üniversitesi, CoronaVac aşısının Türkiye’deki etkinliğini yüzde 83,5 olarak duyurmuştu. Aşının hastanede yatışı engelleme oranı ise şu aşamada yüzde 100 olarak biliniyor.

Sinovac, koronavirüs aşısı üretiminde tek değil. Pfizer/BionTech, Moderna, AstraZeneca/Oxford, Gamaleya Enstitiüsü başta olmak üzere, daha birçok şirket arasında küresel bir Covid-19 aşısı üretme yarışı devam ediyor. Ancak kitlesel üretimde Sinovac ciddi bir ilerleme kaydetmiş durumda.

SİNOVAC AŞISININ ETKİNLİK ORANI 

Türkiye'de gerçekleştirilen aşılama çalışmalarından önce Sinovac şirketine ait CoronaVac aşısının faz-3 sonuçları geçtiğimiz aylarda açıklanmıştı. Bu duyuruda Sinovac aşısının etkinlik oranı yüzde 83,5 olarak belirlenmişti. 

Öte yandan aşının hastaneye yatışları yüzde 100 oranında engellediği yetkililer tarafından açıklanmıştı. 

SİNOVAC AŞISININ YAN ETKİLERİ

Türkiye’de kitlesel aşılama çalışmaları 14 Ocak tarihinde başlamıştı. Bununla birlikte Sinovac aşısının yan etkileri de ortaya çıkmıştı. Aşının ciddi bir yan etkisi olmamasının yanında belli başlı küçük yan etkileri ve bu yan etkilerin görülme sıklığı şu şekildedir; 

Yorgunluk (yüzde 9,8)

Baş ağırısı (yüzde 7,6) 

Kas ağrısı (yüzde 3,8) 

Ateş (yüzde 2,5) 

Titreme (yüzde 2,4) 

TÜRKİYE GÜNCEL SİNOVAC AŞI SAYISI

Türkiye, 14 Ocak’ta Sinovac aşısını kullanarak kitlesel aşılamalara başlamıştı. Aşılama çalışmaları kapsamında öncelikli olarak sağlık çalışanları aşılandı ve daha sonrasında, çeşitli yaş gruplarına göre aşılama çalışmaları devam edildi.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 9 Mart itibariyle Türkiye’de toplamda 10 milyon 278 bin 184 kişi aşılandı. Bu sayının içerisinde 7 milyon 706 bin 812 kişi birinci doz aşısını olurken 2 milyon 571 bin 372 kişi ikinci doz aşısını oldu.

SİNOVAC İLE DİĞER KORONAVİRÜS AŞILARI ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?

Sinovac firmasının koronavirüs aşısı olan CoronaVac, inaktif türdeki aşılardan biri. CoronaVac, vücudun bağışıklık sistemini ciddi bir hastalık riski olmadan virüse maruz bırakıyor. Bunun için virüsün öldürülmüş bir formu kullanılıyor. 

Pfizer/BioNTech ve Moderna aşıları ise ilk defa kullanılan mrna yöntemiyle geliştirildi. Bu türdeki aşılar ise, koronavirüsün genetik kodunun bir kısmının vücuda enjekte edilmesiyle çalışıyor ve böylece vücudun antikor üretmesi sağlanıyor. 

SİNOVAC AŞISI ÜCRETLİ Mİ?

Aşılama sırası gelen vatandaşlar ‘CoronaVac aşısı ücretli mi?’ şeklinde sorgulama yapmaya başladı. 

Sinovac’ın geliştirdiği CoronaVac aşısı, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı bünyesinde ücretsiz olarak yapılıyor. CoronaVac bugüne kadar sağlık çalışanlarına, huzurevleri ve bakımevlerindekilere; sırasıyla 90, 85, 80 ve 75 yaş üzerindekilere ve eczane çalışanlarına ücretsiz olarak uygulandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yaptığı açıklamalara göre aşılama çalışmaları bundan sonra da ücretsiz olarak devam edecek.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal