Ağır sanayide çalışan insanlarda görülen ve hayati önem taşıyan silikozis nedir? Slikozisin belirtileri nelerdir? Silikozisin tedavisi mümkün mü? Silikozis hakkında merak ettiğiniz tüm soruların yanıtı sizler için araştırdık.
Akciğer hastalığı olan ve genellikle sanayi çalışanlarında sıklıkla görülen ve oldukça önemli bir hastalıktır Silikozis. Gelin detaylara beraber bakalım.
SİLİKOZİS NEDİR?
Akciğerlerde doku hasarı sonucu oluşan ve toz birikiminin neden olduğu silikozis bir meslek hastalığıdır. Silika içeren bir kumun veya tozun akciğerlerde hapsolmasıyla hastalık gelişir. Ağır sanayi, kot taşlama fabrikaları, oto sanayi işçileri risk altındadır.
SİLİKOZİSİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Akciğerlerde büyük doku hasarına neden olan silikozisin belirtleri 50'li 60'lı yaşlarda ortaya çıkıyor. Hastanın bu belirtilerle yaşam kalitesi düşüyor. Solunum bozukluğu ve ciddi ölümlerle sonuçlanan silikozis hastalığının en yaygın belşrtileri şunlardır;
Hastanın efor sarfederken yorulması
Hastanın rutin olarak yaptığı işleri eskisi gibi yapamaması. Eski sarf ettiği eforun azalması.
Hastanın geçmek bilmeyen ve aylarca süren kuru öksürüğü ve nefes darlığı mevcuttur.
RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?
Ciddi sonuçlar doğuran ve tedavisi mümkün olmayan silikozis özellikle maden işçilerinde, kot taşlama ve ağartma işlemi yapan fabrikada çalışan işçilerde, sanayi işçilerinde görülüyor.
Havalandırma imkanının olmadığı tekstil fabrikalarında çalışan bireylerde ise 20 yıl sonra bu hastalık seyredebiliyor.
SİLİKOZİS HASTALIĞI TEDAVİ EDİLİR Mİ?
Tedavisi mümkün olmayan silikozis hastalığı erken teşhis edildiği takdirde önlenebilir veya ilerlemesi durdurulabilir. Erken teşhis edilmemişse ve hasta hala aynı işte çalışıyorsa 10 yıl sonunda ölüme varan sonuçlar ne yazık ki görülmekte.
Silikozis hastalığında dikkat edilecek husus hastanın nefes darlığı, efor sarfederken yorgunluk gibi belirtileri farkettiğinde doktora başvurmasıdır.
SİLİKOZİS HASTALIĞI TEDAVİSİ İÇİN NELER YAPILABİLİR?
Silikozis geliştiğinde çalışma ehli hemen sonlandırılmalıdır. Sigara bırakılmalı. Silikozlu hastalarda hastalığın etkin bir tedavisi olmadığı için, tedavi doğrudan hastalığın komplikasyonlarına yönelik uygulanmalıdır. Bu durumda tedavi yaklaşımı diğer olgularda görülen hava akımın azaltılması, pnömotoraks, enfeksiyon, hipoksemi ve solunum yetmezliği belirtileri verecektir. Bugüne kadar silikozis tedavisi için yapılan denemelerden (inhaler aluminyum, polivinil piridin-N-oksit, tetrandin gibi) ne yazık ki olumlu bir sonuç alınamamıştır. Akut silikozis olgularında alveoler proteinozis geliştiğinde ‘tüm akciğer lavajı’ olarak bilinir. Glukokortikoidler bazı silikozis olgularda kullanılsa da herhangi bir yararı görülmemiştir. Akut silikozis gelişen olgularda yararı olabilir. Bazı genç ve son dönem silikozisli hastalarda akciğer veya akciğer/kalp transplantasyonu tedavi yöntemi olarak uygulanabilir.