Türkiye'nin sebze ve meyve deposu olarak geçen Antalya'da tropik meyve üretimi de her geçen gün artıyor. Özellikle son birkaç yıldır tropik meyveler ilgi artarken üretimi de hızlandı. Antalya'nın Aksu ilçesinde İhsaniye Mahallesi'nde 2 dekar alanda yetiştirilen ejder meyveleri ne ilgi her geçen gün artıyor. Ejder meyvesi yetiştiren Güllü Gürler, bu yıl ejder meyvesi için otellerin ve marketlerin talebinin arttığını ifade etti.
Ejder meyvesine her geçen gün ilgi artıyor
Sebze yetiştirmenin maliyetli bir iş olmasından dolayı ejder meyvesi üretmeye karar veren Güllü Gürler, bu bitkinin yıllık bir bitki olduğunu ifade etti. Güllü Gürler, “Ejder meyvesi çok yıllıklı bir bitki. Serada her sene yenilenen solarizasyon, mazot, gübre masraflarına gerek yok. Çok fazla toprak gübresi istemeyen, tamamen organik beslemeye dayanıklı bir bitki. İlk iki sene ürün vermiyor. Üçüncü sene ürün almaya başlıyorsunuz. Susuzluğa da dayanıyor.” dedi.
Kış döneminde 20 gün su vermediği zamanlar olduğunu aktaran Gürler, Temmuz ayında da 4 gün susuz kalabildiğini aktardı. Çok fazla işçilik istemeyen bir meyve olduğunu belirten Gürler, bahar mevsimi ile birlikte yetiştirmeye başladıklarını aktardı. Ejder meyvesinin gece çiçek açtığını ifade eden Güllü Gürler, “Gecenin kraliçesi dediğimiz çiçeklerimiz açıyor. Gece tozlandırma yapıyoruz. Bu işlemi yurt dışında yarasalar yapıyormuş. İklimlendirme çok önemli. Serada nemi, havası, sıcaklığı çok önemli. 35-38 arasında bir sıcaklıkta kalmak istiyor. Sera üzerine gölge tozu ve tül çok önemli” sözlerini dile getirdi.
Bin bir derde deva
Gürler, ejder meyvesi yetiştirmek isteyen kişiler için fide seçiminde çok dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Güllü Gürler, “Benim meyvelerim karışık çıktı. Bazı meyveler kendisini tozlayabiliyorken bazıları kısır çıkabiliyor. Tam araştırma yaparak başlasınlar işe. Önerir misiniz derseniz, tabii ki öneririm. Bağışıklığa çok iyi gelen bir meyve olduğu ifade ediliyor. Günde bir meyvenin yarısının yenmesi öneriliyor. Şeker oranı yüksek olmadığı için şeker hastaları rahatlıkla tüketebiliyor. Birçok hastalığa şifa olduğu için ektim” şeklinde konuştu.
Fiyatı dudak uçuklattı
Ejder meyvesinin beyaz mor ve kırmızı renklerde olduğunu ifade eden Gürler, meyve seçiminde ağırlıklı olarak kırmızı ejder meyvesinin tercih edildiğini aktardı. Tozlanma dönemi için beyaz çeşidinin önemli olduğunu dile getiren Gürler, beyaz ejder meyvesinin tozunu kırmızı meyvelere vererek verim elde ettiklerini ifade etti. Ürünlerin yurt içinde satıldığını vurgulayan Gürler, savaş öncesinde Rusya ve Ukrayna ya da bu meyveleri gönderdiklerini söyledi. Şimdilerde ise otellerin ve manavların ejder meyvesi istediğini aktardı.Güllü Gürler, Ejder meyvesinin adet fiyatının 120 TL olduğunu kilosunun ise 100 TL'ye satıldığını söyledi. Gürler sezon sonuna kadar 10 ton üzerinde Meyve almayı hedeflediklerini vurguladı.