Son zamanlarda dikkat çeken besinlere bir yenisi eklendi 'Dikenli incir', 'Hint inciri', 'Frenk inciri', 'Mısır inciri', 'babutsa', 'Kilis inciri', 'pabuç inciri', 'kaynanadili', 'kürek yemişi' gibi farklı yöresel isimleri de bulunan 'dikenli incir' tam bir şifa kaynağı olarak anılıyor.
Sindirim sisteminin düzenlenmesini sağlayarak kabızlık, yorgunluk, kolesterolü düşürme, cilt ve saç bakımına etkileri olduğu iddia edilen meyvenin C vitamini açısından zengin olduğu ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği de uzmanlar tarafından belirtilmektedir.
SAĞLIK AÇISINDAN OLDUKÇA FAYDALI
Öğretim Üyesi Hülya Kamarlı Altun, son derece lezzetli ve vitamin değeri yüksek olan Frenk yemişinin faydalarına değinerek önemli bilgiler aktardı.
Altun, Frenk yemişinin Antalya ve çevre illerde yetiştiğini belirterek, bu besinin Türkiye'de gıda sanayisinde kullanımı ve tüketiminin çok az olduğunu kaydetti.
Frenk yemişinin sağlık açısından birçok faydası bulunduğunu belirten Altun, ‘İçindeki su oranı çok yüksek. Yapısında C vitamini, B1-B2 ve A vitaminleri bulunuyor. Aynı zamanda mineral olarak kalsiyum, potasyum, magnezyum, demir ve fosfor da yapısında oldukça zengin.
Türkiye genelinde çok bilinmeyen bir meyve. Biraz da dikenli olduğu için toplaması ve soyması zahmetli olmasından dolayı göz ardı ediliyor. Ama sağlık açısından oldukça önemli bir meyve.
C vitamini oldukça yüksek. İçindeki bileşenler nedeniyle yüksek antioksidan özelliğe sahip. Bu özelliğiyle de enfeksiyonlara ve bulaşıcı hastalıklara karşı bağışıklığımızı güçlü tutmak için önemli bir meyve’ diye konuştu.