Sıcak Hava Kalp Sağlığı İçin Tehlikeli

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte sıcak hava daha çok hissedilmeye başlandı. Sıcaklıkların yüksek olması bazı hastalar için faydalı olabileceği gibi kalp sağlığını da olumsuz etkilemektedir. Peki uzmanlar hangi önerilerde bulunuyor? Detaylar haberimizde...

27.06.2020-10:10 - (Son Güncelleme: 27.06.2020-10:06) Sıcak Hava Kalp Sağlığı İçin Tehlikeli

İnsan vücudunun belirli sıcaklıklara karı adaptasyon mekanizmaları vardır. Bu sıcaklıkların mekanizmanın dışına çıkması çeşitli sağlık problemlerini de yol açmaktadır. Özellikle kalp ve damar hastalıkları aşırı soğuk ve sıcak havalardan etkilendiği söyleniyor.

SICAK HAVANIN OLUMSUZ ETKİLERİ

Sıcak havada vücut ısısını düşürmek için terleme meydana gelir. Bu yüzden vücutta çok fazla sıvı kaybı yaşanır. Bu konuda açıklamalar yapan Prof. Dr. İlhan Gölbaşı, "Buna bağlı tansiyon düşer ve kalbimiz bunu kompanse etmek için çok hızlı atmaya başlar. Bu durum, koroner damar hastalığı olan kimselerde kalp krizi ve ciddi ritim bozukluklarını tetikler." dedi.

Sıcak hava özellikle yaşlı hastalarda yüksek tansiyon atakları olabileceğine dikkat çeken Gölbaşı, "Bu ataklara bağlı olarak, inme, kalp krizi gibi ciddi hayati problemler gelişebilmekte. Çok sıcak havalarda yeterli sıvı almadıklarında yaşlı hastalarda toplardamarda pıhtı oluşumu ve buna bağlı akciğer embolisi de gelişebilmektedir. Yine yaşlı kimselerde damar sertliği bulunan atardamarlar üzerinde (özellikle darlık bölgelerinde) pıhtı oluşumu ve buna bağlı ani damar tıkanıklığı gelişebilmekte. Bu tablo bacaktaki atardamarlarda olursa, ani ortaya çıkan şiddetli bacak ağrısı, bacakta soğuma ve morarma görülür. Beyni besleyen damarlar üzerinde gelişir ise inmeye (felç) neden olabilir." şeklinde konuştu.

ÇOCUK VE YAŞLILAR ÖZELLİKLE DİKKATLİ OLMALI

Sıcak havalarda sıvı kaybının fazla olması ve vücut ısısındaki yükselmeye bağlı olarak oluşan halsizlik, baş ağrısı, konuşma bozukluğu, bulantı, kusma, bayılma ve çeşitli nörolojik problemlerin güneş çarpmasının da olabileceğini ifade eden Prof. Dr. Gölbaşı, sözlerini şu şekilde devam etti: "Bu tablo, ısı regülasyonunun çok iyi olmadığı çocuklar ve yaşlılarda daha sık görülmektedir. Bu bulguların saptandığı kişilere acil müdahale gerekmektedir. Öncelikle hasta serin bir ortama alınmalı, sıvı desteği sağlanmalı. Vücut ısısını düşürecek soğuk uygulamalar yapılmalıdır." dedi.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal