'Siber zorbalık nedir?' sorusunun cevabının anlaşılması gün geçtikçe daha çok önem kazanıyor. Zira her gün yüz binlerce kişi doğrudan ya da dolaysız olarak siber zorbalığa maruz kalıyor ve bu zorbalık ile mücadele etmenin yollarını arıyor. Siber zorbalığın ne olduğu ve etkin mücadele yöntemlerini sizler için anlattık.
SİBER ZORBALIK NEDİR?
'Siber zorbalık nedir?' sorusu gün geçtikçe daha sık sorulan sorulardan biri haline geliyor. Siber Zorbalık, teknolojinin ve dijitalleşmenin olanaklarının kullanılarak çevrimiçi ağlarda gerçekleştirilen zorbalık türüdür. Sosyal medya platformlarında, çevrimiçi mesajlaşmaya imkan veren uygulamalarda ve yine çevrimiçi oyunlarda ve cep telefonlarında sıklıkla siber zorbalığa rastlanır. Siber zorbalık ile hedef seçilen kişiyi korkutmaya, kızdırmaya ya da utandırmaya yönelik tekrarlı tacizler uygulanır. Siber zorbalık örnekleri şu şekildedir;
Sosyal medya platformlarında hedef seçilen kişi hakkında yalanlar üretip onun hakkıda utandırıcı ya da küçük düşürücü fotoğraflar yayınlamak.
Çeşitli mesajlaşma platformlarında kişiye tehditkar ya da taciz iması taşıyan mesajlar yollamak.
Başka birinin kimliğiyle (fake) hedef alınan kişiye küfürlü ya da argo mesajlar göndermek.
Yüz yüze zorbalık ile siber zorbalık arasında hiçbir fark yoktur. Bu nedenle iki zorbalık çeşidiyle de mücadele edilmesi gerekmektedir. Ancak siber zorbalık türünde arkada iz bırakılır. Bu nedenle saldırganın yakalanması ya da takip edilmesi bir hayli kolaydır.
SİBER ZORBALIK ÇEŞİTLERİ
Siber zorbalığa uğrayıp uğranılmadığını anlamak için öncelikle siber zorbalık çeşitleri hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Siber zorbalığın çeşitleri şu şekildedir;
İfşa
Bir başkası gibi davranmak
Saygınlığı zedelemek için asılsız suçlamalar yöneltilmesi
Trolleme ve küçük düşürücü cümlelerle alaya almak
Hilecilik, şantaj ve taciz
SİBER ZORBALIKTAN NASIL KORUNULUR?
Eğer çeşitli çevrimiçi platformlarında siber zorbalık ile karşılaşıyorsanız, şu yöntemleri uygulayarak siber zorbalığa karşı etkili bir şekilde mücadele edebilirsiniz:
Eğer çocuk yaşlarındaysanız bir siber zorbalığa maruz kalıyorsanız mutlaka ailenizi olanlardan haberdar edin.
Zorbalık eylemini gerçekleştiren kişinin mesajlarını okumayın. Okuduysanız cevaplamayın. Siber zorbalığı gerçekleştiren kişiyi engelleyin ve kara listeye alın.
Siber zorbalar, farklı hesaplardan tekrar tekrar ulaşıyorsa, bu sefer kendi hesabınızı kısıtlayın. Gizlilik ayarlarından hesabınızı özel hale getirin ve bulunabilirliğinizi azaltın. Gizli profil özelliğini kullanın ve paylaşımlarınızın sadece sizin izin verdiğiniz kişilerce takip edilebilmesini sağlayın.
Eğer bütün bu korunma metotlarına rağmen siber zorbalar size bir şekilde ulaşmayı başarıyorsa e-mail ve telefon numaranızı değiştirin. Ya da rehberinizin senkronize özelliğini kapatın.
Mutlaka antivirüs yazılımı kullanın.
Telefonunuzun ekran şifresini ve sosyal medya platformlarındaki şifrelerinizi sık sık değiştirin.
Eğer karşılaştığınız siber zorbalık sürekli tekrarlanıyorsa mutlaka Emniyet Müdürlüğü'nün Siber Suçlarla Mücadele birimine başvurun.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre siber zorbalık bir suçtur. Bu suçu işleyen kişiler, işledikleri suçun derecesine göre ağır cezalara çarptırılmaktadır.