Yaşadığımız bu karantinalı günler günlük yaşamımız da değiştiriyore. Haliyle gece hayatı da değişime uğruyor. DJ’ler ve menajerleri faaliyetlerini sürdürmek için yeni fikirler arıyor. Örneğin, 23 Mart’ta düzenlenmesi gereken Ultra müzik festivali internete taşındı.
Bir hafta sonu boyunca yapılan bir dizi yayınla gerçekleşen etkinlikte ünlü DJ’ler hiçbir özel hazırlık olmadan evlerinden canlı müzik yaparak modern müzik tutkunlarına ulaştı. İnsanların evlerinden çıkmadığı bu dönemde daha olumlu düşünmelerine ve morallerini yükseltmelerine yardımcı olan bu tür etkinliklere katılanların sayısında da önemli artışlar yaşanıyor.
Bazı ünlü sanatçılar Facebook Live, YouTube ve hatta Twitch gibi çevrim içi yayın servislerine yönelmek durumunda kaldı. Ancak, kullanıcılar sevdikleri DJ’lerin yaptıkları yayınları takip ederken dikkatli olmalı.
Kaspersky araştırmacıları, DJ Mag dergisinin dünyanın en popüler DJ’leri listesinde yer alan isimlerden bazılarının parçalarında zararlı dosyaların gizlendiğini keşfetti. Bunlar arasında tüm dünyaca ünlü David Guetta ve Calvin Harris gibi isimler de var.
DJ Mag Top 100 DJ listesini inceleyen bilişim uzmanları, internetten elektronik müzik indirirken çok dikkatli olunması gerektiğini belirtiyorlar. Araştırmada David Guetta, Alan Walker, Dj Snake, Calvin Harris ve Martin Garrix’in siber suçlular tarafından en çok kullanılan isimler olduğu belirlendi. Elektronik müzik tutkunlarından yararlanmak isteyen siber suçlular bu isimleri zararlı dosyaları yaymak için kullanıyor.
Bu dosyalarda reklam yazılımlarından Truva atlarına (trojan) kadar birçok farklı tehdit türü yer alıyor. Bunlar verileri yok etmek, engellemek, değiştirmek veya kopyalamak ya da bilgisayarların ve ağların performansını düşürmek için kullanılabiliyor.
Araştırmada David Guetta’nın popülerliği açıkça görülebiliyor. DJ Mag dergisine göre Guetta, on üç yıldır en popüler ilk 10 DJ sıralamasında yer alıyor ve Kid Cudi ve Nicki Minaj gibi ünlü şarkıcılarla yaptığı çalışmalarla daha da tanınır hale geldi.
Siber güvenlik uzmanı Anton Ivanov konuyla ilgili olarak, “İnsanlar evde daha çok vakit geçirmeye başladıkça daha fazla içerik tüketir oldular. Yayınlar veya çevrim içi hizmetler üzerinden müzik dinlemenin bir zararı yok fakat sevilen şarkıları cihazlara indirirken dikkatli olmak gerek. Yaptığımız araştırma zararlı yazılımların bu tür dosyalara gizlenebildiğini gösterdi. Kullanıcılar, olası tehditlerden korunmak için ek önlemler almaya özen göstermeli.” İfadelerini kullandı.