SGK'ya başvurulması halinde hesaplara en düşük 12 bin 454 TL ödeme yatırılıyor

Kadınların iş hayatında daha aktif olmaları için Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK)'dan doğum sebebiyle iş hayatlarına ara vermelerinin önüne geçmek için çalışmalar yapıyor. Bunun başında ise doğum parası geliyor. Peki doğum parası başvurusu nasıl yapılır, şartları nelerdir? Doğum parasının ne kadar olduğu da merak edilen konular arasında yer alıyor. Başvuru şartlarının karşılanması durumunda ise en düşük 12 bin 454 TL ödeme alınabiliyor.

09.05.2022-23:17 - (Son Güncelleme: 09.05.2022-23:17) SGK'ya başvurulması halinde hesaplara en düşük 12 bin 454 TL ödeme yatırılıyor

SGK, kadınların daha aktif bir şekilde iş hayatlarında yer alması desteklerine devam ediyor. Bunların başında ise doğum parası yer alıyor. Aynı zamanda erken doğum yaşanması durumunda da bazı haklar tanınıyor. Fakat birçok kadının bunlardan haberi bulunmuyor. 2022 yılında en düşük doğum parası 12 bin 454 TL oldu ve istenilen şartların karşılanması durumunda bu para hesaplara yatırılıyor.

İş göremezlik ödeneği bağlanması

SSK (4/1-a) kapsamındaki kadın sigorta sahiplerine anne olması durumuna bağlı olarak günlük ve geçici iş göremezlik ödeneği verilmektedir. Geçici iş göremezlik ödeneği doktorun vereceği istirahate bağlı olarak doğumdan önce ve sonra 8 haftalık sürede, çoğul gebelik durumunda ise doğumdan önce verilen 8 haftalık süreye ilaveten 2 hafta daha süre daha eklenerek çalışmadığı her gün için ödenmektedir.

İş göremezlik ödeneği bağlanması

Sigortalı kadının isteğine ve de doktorun onaylaması halinde doğuma 3 hafta kalıncaya kadar çalışması durumunda doğum sonrası istirahat süresine, doğum öncesi çalışılan süreler de ilave edilmektedir.

Bahsi geçen bu sürelerin eklenebilmesi için doğumdan önceki 3 haftaya kadar çalışmasının uygun olduğuna dair sağlık raporu Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen sağlık hizmet sunucusu doktorlarınca düzenlenmesi gerekmektedir.

Sigortalı kadın, eğer erken doğum yaparsa da doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılamayacak süreler doğum sonrasına eklenmektedir. eklenilen her gün için de geçici iş göremezlik ödeneği verilmektedir.

Ayrıca hamileliğinin gebeliğinin 32'nci haftasından önce doğum yapan kadın sigortalının da doğum öncesinde kullanamadığı 8 haftalık süre, çoğul gebelikteyse 10 haftalık sürenin doğum sonrası süresine eklenerek, bu sürelere ait geçici iş göremezlik ödenekleri verilmektedir.

Doğumuna 8 ya da çoğul gebelikte 10 hafta kaldığında veya 3 hafta kalıncaya kadar çalışabileceğine dair rapor alan kadın sigortalının erken doğum yapması durumunda kullanamadığı doğum öncesine ait günleri doğum sonuna eklenerek geçici iş göremezlik ödeneği verilmektedir.

Sigortalı kadının doktor raporuna istinaden çalıştığının ve doğum öncesi izninin başlama tarihinin tespiti için kâğıt ortamında düzenlenecek raporlarda "Gebelik normal/çoğul gebeliktir.

Doğuma... hafta kalmıştır. Sağlık durumu, doğuma 3 hafta kalıncaya kadar çalışmasına uygundur." ifadelerine yer verilecek ve mutlaka rapora düzenlenme tarihi ile poliklinik protokol numarası yazılacaktır. Bu duruma göre, raporun düzenlenme tarihi, doğum öncesi izninin (8 ya da 10 haftanın) başlama tarihi olarak kabul edilecektir.

E-Ödenek sistemine göre düzenlenecek doğum raporlarında süreler standarttır ve rapor üzerinde yer alması gereken bilgiler elektronik ortamda SGK'ya gönderilmektedir.

Doğuma 8 hafta kaldığı ve 3 hafta kalıncaya kadar çalışabileceğine dair raporu bulunan sigortalı kadının, 3 haftadan önce doğum yaparsa iş yerinde çalışmadığı süre kadar analık geçici iş göremezlik ödeneği ödenerek, rapor tarihiyle iş göremezlik ödeneğinin başladığı tarih arasındaki süre doğum sonrası istirahat süresine eklenmektedir.

Tıbbi gereklilik nedeniyle hamileliğin sonlandırılması durumunda istirahat verilen sigortalı kadına analık sigortasından, tıbbi gereklilik haricinde (kürtaj vb.) istirahat verilen sigortalı kadınaysa hastalık sigortasından geçici iş göremezlik ödeneği ödenmektedir.

Başvuru şartları nelerdir

Başvuru şartları nelerdir?

Analık sigortası kapsamında olanlara doğumdan önceki ilk 8 haftalık, çoğul gebelik durumunda ilk 10 haftalık; doğumdan sonraki süredeyse ilk 8 haftalık çalışmadığı her güne geçici iş göremezlik ödeneğinin ödenebilmesi için şu şartların gerçekleşmiş olması gerekmektedir;

- Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması

- İstirahatli olduğu süre içinde iş yerinde çalışmamış olması, (Sigortalı kadının isteği ve doktor onayıyla doğuma 3 hafta kalıncaya kadar çalışma durumu dışında)

- İstirahatin başladığı tarihte sigortalılık niteliğinin yitirilmemiş olması

- Doğum olayının canlı veya ölü olarak gerçekleşmiş olması

Doğum yardımı ne kadar

Doğum yardımı ne kadar?

SSK'lı çalışan kadınlara doğum yardımı adı altında izin döneminde iş görmezlik ödemesi yapılmaktadır. Bu haktan yararlanılabilmesi için en az 90 gün sigorta primi ödemesi şartı bulunmaktadır. Bu tutar çalışan annenin son üç aylık brüt maaşına göre hesaplanarak ödenmektedir. Günlük brüt maaş ve bunun üçte ikisi anneye ödenir. Yani 2022 yılında brüt maaşı 5.004 TL olan asgari ücretli bir çalışan kadına 12 bin 454 TL ödenebilmektedir.

Doğum parası ne kadar?

Bir diğer yandan 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra doğum yapan tüm annelere çocuk parası verilmeye başlanmıştır. Yeni doğan çocuk yardımı için TC kimlik numarası ile 'aile.gov.tr'den başvuru imkanı bulunmaktadır. Bunun dışında Aile Bakanlığı il müdürlükleriyle ilçelerde kaymakamlıklara da başvuru yapılabilmektedir. Bu kapsamda; ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL ve üçüncü çocuk için 600 TL ödeme alınmaktadır.

Doğum parası nasıl alınır

Doğum parası nasıl alınır?

Doğum Yardımı başvurusunun ardından doğumun gerçekleşmesi ile Nüfus Müdürlüğü'nde çocuğun Kimlik Paylaşım Sistemi'nde (KPS) kayıt işlemlerinin tamamlanmasıyla "Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi"nin doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulup imzalanmasıyla bizzat, iadeli taahhütlü posta ya da kargo yolu ile yapılır.

Böylelikle gereken tutar hesabınıza yatacak ve yattığı an size mesaj gelecektir.

Doğum parası ne zaman ve nereden ödenir?

Doğum parası ödemeleri başvurunun yapılmasının ardından Doğum Yardımı Sistemine (DYS) girildiği ayın bir sonraki ayında PTT şubelerinden çekilebilmektedir.

Doğum parası nasıl sorgulanır?

Doğum parası desteği durumunuzu e-Devlet kapısı üzerinden öğrenebilirsiniz.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal