Sosyal Güvenlik Kurumu, ev sahibi olmak isteyen vatandaşlara %0 faiz oranıyla konut kredisi imkanı sunuyor. Söz konusu krediden faydalanmak isteyenler başvurularını SGK Emeklilik Hizmetleri Müdürlüğü'nden alacakları hak sahibi belgeleriyle birlikte Ziraat Bankası'na yapacaklar. Sıfır faizli kredi imkanında sigortalı olan kişi veya hak sahibi olan eşi, çocuğu, anne ve babası faydalanabiliyor. Aylık 3.000 TL gelire sahip olan herkesin başvuru yapabildiği kredinin aylık taksit ücreti ise 750 TL.
Kredi geri ödemelerinde başvuru sahibinin maaşının 4/1'i kesinti uygulanıyor. Harp, vazife malulü, 15 Temmuz gazisi, dul ve yetim olanların 1 konutla sınırlı olacak şekilde kredi kullanma hakları vardır.
SGK sıfır faizli konut kredisinden kimler yararlanabilir?
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, Emekli Sandığı dahilinde harp ya da vazife malulü olmasından dolayı aylığı olanlar, 15 Temmuz'da gazi olanlar, dul ve yetim olan vatandaşlar söz konusu kredi desteğinden yararlanabiliyorlar.
Hak sahiplerinin krediden yararlanma hakkı var mı?
Kullanım hakkı malulü bulunan kişidedir. Fakat, kendisi bu haktan faydalanmadan öldüğü taktirde hakkı eşine veya çocuklarına geçiyor. Yetim aylığı alması şartıyla talep eden çocuklara müştereken, bunlar olmadığı taktirde ilk olarak anne ya da babaya 1 konutla sınırlı olacak şekilde hak tanınıyor.
Başvurular nereye yapılacak?
Başvuru işlemleri; Kamu Görevlileri Ödemeler Daire Başkanlığı, Bağımsız ve Hizmet Akdiyle Çalışanlar Daire Başkanlığı veya Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlüklerine dilekçeyle yapılıyor. Başvurusu e-Devlet aracılığı ile yapmak isteyenlerin "Faizsiz Konut Kredisi ve TOKİ Kampanya Hak Sahipliği Belgesi Başvuru" bölümünden yapması gerekiyor.
Kredi kesintisi ne kadardır?
Kredinin ödemesi hak sahibince yapıldığında maaşının 4/1'i kesilmektedir. Aylığı olmayan veya kesilen müşterek kredi açılan çocukların ödemelerinde ödemenin başlamış olduğu tarihte aylığa bağlanmış olan çocuğun geri ödemeye esas olarak tahsil edilmiş aylık maaşının 4/1'inin %25 fazlası aylık taksit oluşturulmakta ve taksitler son bulana dek hak sahibi çocuk tarafınca bankaya ödenmektedir.
Kredi borcu bitmeden aylık kesildiğinde ne olacak?
SGK, kredi alanlardan aylığı kesilmiş olanların aylıklarının kesildiğini ve bakiye borç tutarlarını bankaya iletiyor. Aylığı olmayan, kamu kurum statüsünde bulunmayan bir yerde çalışmakta olanların kredi borçları, kurumdan aldıkları son aylığın 4/1'nin %25 fazlası aylık taksiti kabul edilerek her ayın 21. gününün akşamına dek kredi sahibince yatırılmaktadır.
Konut alımında sağlanan diğer kolaylıklar nelerdir?
TOKİ, kampanyalı ev satışı yaparak hak sahibi kişilere, 1 konutla sınırlı konutlarında %10 peşin ve 240 aylık vadeyle sabit taksitler ile ev alma avantajı sunuyor.
Devlet ev yardımı yapıyor mu?
Barınamayacak kadar eski, bakımsız ve sağlıksız konutlarda ikamet eden ve düşük gelirli kişilerin ev bakım, onarım, betonarme ev yapım ve eşya alım yardımı gibi yardımlar devlet tarafından yapılmaktadır. Prefabrik ev yapımlarında 30.000 TL, betonarme evlerde ise 40.000 TL yardım verilmekte.
Kira yardımı kimlere veriliyor?
Maddi durumu iyi olmayan ve bu belgelenmiş olan vatandaşlar kaymakamlıklardan kira yardımı alabiliyor.