SGK prim iadesi nasıl alınır? SGK prim iade hesaplaması nasıl yapılır? SGK prim iadesi başvurusu nereye yapılır? SGK fazla prim iadesi…

SGK fazla primleri iade ediyor. Aylık primlerinde tavan tutarını aşan çalışanların yatırılan sosyal güvenlik primleri ve işsizlik sigortası primleri iade edilir. Ancak iade talebinde bulunmayan kişiler para iadesi alamazlar. Peki, SGK prim iadelerine faiz uygulanır mı? SGK prim iadesi nasıl olur? Memurluktan ayrılanlar sonra emekli ikramiyesi alabilir mi? İşte merak edilen tüm soruların yanıtları…

16.04.2022-17:07 - (Son Güncelleme: 16.04.2022-17:07) SGK prim iadesi nasıl alınır? SGK prim iade hesaplaması nasıl yapılır? SGK prim iadesi başvurusu nereye yapılır? SGK fazla prim iadesi…

SGK’lı çalışanlar fazla ödenen primleri ve işsizlik primleri için iade alabilirler. Emekli maaşını etkileyen primler önemli bir konudur. Bu nedenle sık sık tartışmalara yol açmaktadır. Prim tutarı yüksek yatırılan kişilerin emekli maaşları da yüksek yatmaktadır. Ancak primler için belirlenen tavan tutarı aşan kişiler yatırılan fazla parayı iade alabilecekler. Bunun için iade başvurusunda bulunulması gereklidir aksi halde para iadesi yapılmamaktadır. Peki, SGK prim iadelerine faiz uygulanır mı? SGK prim iadesi nasıl olur? Toptan ödeme nedir? SGK prim iade hesaplaması nasıl yapılır? SGK prim iadesi başvurusu nereye yapılır? Memurluktan ayrılanlar sonra emekli ikramiyesi alabilir mi? İşte merak edilen tüm soruların yanıtları haberimizde…

SGK primi tutarı nedir?

Birden fazla işverene bağlı olarak 4/1-a statüsünde çalışan kişiler çalıştığı her işyerinden ayrı olarak prim almaktadır. Bu yatırılan primler o ayın primi olarak kabul edilir. Çalıştığı her işyeri için 30 gün üzerinden ayrı ayrı prim alınıyor olsa de o ayın primi 30 gün olarak kabul edilir. Firmanın birinden ayda 10 bin TL, diğerinden ise 5.004 TL (asgari ücret) üzerinden prim yatırılması durumunda toplan kazanç 15.004 TL olarak kaydedilir. Yatırılan primler emekli aylığı konusunda önemli bir yer teşkil etmektedir. Prim ne kadar yüksek olursa emekli olduktan sonra alınan tutarda o oranda yatırılır. Yani 25 yıl çalışan bir kişi ayda ortalama 5004 TL kazanç sağlamışsa emekli olduktan sonra 2500 TL emekli aylığı alırken, aylık 15 bin TL kazanç sağlayan kişi 7500 TL emekli aylığı almaktadır.

2022 yılı için belirlenen prim tutarının alt sınırı aylık 5004 TL, üst sınırı ise aylık 37.530 TL olarak belirlenmiştir. Aylık prime esas kazanç tutarı brüt asgari ücret ile 7.5 katı arasındadır. Birden fazla yerde çalışan ve prim tutarı üst sınırını geçen kişiler sosyal güvenlik primleri primleri ve işsizlik primleri için iade alabilirler.

SGK fazla prim iadesi

SGK prim iade hesaplaması nasıl yapılır?

Prim iadesi almak isteyen kişiler hesaplamaların nasıl olacağını merak etmektedir. Örnek vermek gerekirse, İki ayrı iş yerinde çalışan ve çalıştığı yerlerden prim alan bir kişi toplam kazan üzerinden hesaplama yapılır. Bir işyerinden 25 bin, ikinci işyerinden 30 bin TL brüt ücret alan işçi için toplam 55 bin TL tutarında kazanç üzerinden prim yatırılır. Bunun için yapılacak olan hesaplama şu şekildedir:

2022 yılı için belirlenen tavan prim tutarı 37.530 TL’dir. Bu tutarı aşan kişinin tavan tutarı aştığı miktar 17 bin 470 TL’dir. Buna karşılık gelen sigorta primi ve işsizlik sigortası primi işçi payı olan yüzde 15’i hesaplanır. Bu da 2620.5 TL’dir. Yani böyle bir durumda eğer prim iadesinde bulunursanız SGK size 2620.5 TL prim iadesi yapacaktır. Bu iade için kişinin SGK’ya giderek talepte bulunması gereklidir. Bulunmadığı durumda prim iadesi alınamaz. Ayrıca prim iadesi için primin ödendiği ay içerisinde iade talebi yapılmalıdır. Prim iadelerinde faizde uygulanmamaktadır. Aylık kazanç tutarını aşan primler için işçi adına yatırılan kısımla için bir ödeme yapılır, işveren için böyle bir durum söz konusu değildir.

SGK prim iadesi başvurusu nereye yapılır?

2022 yılı için belirlenen aylık kazanç tutarını aşan işçiler SGK’da prim iadesi alabilirler. Prim iadesi için nereye başvuru yapılması gerektiği de merak edilmektedir. SGK’dan prim iadesi almak isteyen işçiler işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlükleri ya da merkez müdürlüklerine başvuruda bulunabilirler. Eğer bağlı oldukları iş yerleri farklı ise bağlı oldukları müdürlükler arasında yazışma gerçekleştirilerek para iadesi yapılmaktadır.

SGK prim ödemeleri

Toptan ödeme nedir?

Emekliler için prim gününün yetersiz kalması durumunda da iade yapılmaktadır. Bu işlem için kanunda “toptan ödeme” denmektedir. Toptan ödeme için yapılan iadelerde kişinin yaş şartını doldurması ancak prim günün yetersiz olması gerekmektedir. Yani yaş şartını dolduran ancak prim günü yetersiz kalan kişilerde SGK’ya prim iade talebinde bulunabilirler. Bu ödeme sadece işçiyi kapsamaktadır. İşveren için prim iadesi söz konusu değildir.

SSK’lı çalışmakta iken şirket kuran hangi statüye tabi olur?

Sigortalı çalışmaya devam eden bir kişinin kendi işini kurması durumunda sigortalılıkları, 4/1-a statüsünde devam etmektedir. Sigortalı çalışmayı bırakmaları durumunda ise 4/1-b statüsünden prim ödeme yükümlülükleri bulunmaktadır. Yani SSK’lı olarak çalışmanız durumunda kendi işinizin olması SSK emeklilik hakkınızı ortadan kaldırmaz. SSK’lı çalışmanız sona erip otomatik olarak 4/1-b statüsünde yükümlülüğünüz başlarsa 1260 günü aşmadığı sürece yine SSK’dan emekli olursunuz. 1260 günü 1 gün aşarsanız BAĞ-KUR’a tabi olup onun koşullarını yerine getirmeniz gerekir.

Memurluktan ayrılanlar sonradan emekli ikramiyesi alabilir mi? 

Memurluktan ayrılan bir kişi için daha önceden emekli ikramiye alması gibi bir durum söz konusu değildi. Ancak konu üzerine açılan davalar sonucunda davaların Sosyal Güvenlik Kurumu aleyhine sonuçlanması üzerine SGK Yönetim Kurulu, emekli ikramiyelerinin ödenebilmesi yönünde karar aldı. Hizmet birleştirmesi yapan bir kişinin belli koşulları sağladığı durumda emekli ikramiyesi alma hakkı bulunmaktadır. Bu koşul ise kadınların kamuda çalışma süresinin 20 yıl, erkeklerin ise 25 yıl olması gereklidir. Bu koşulu sağlamayan kişiler emekli ikramiyesi alamamaktadır.

YORUM YAZ..
Modal