SGK prim günleri parası geri alınabilir mi? SGK prim iadesi mümkün mü? Hangi primler geri alınabilir?

SGK'ya emekli olabilmek için her ay yatırılan prim parasını geri almak isteyen vatandaşlar primlerini nasıl geri alabileceklerini araştırmaya başladı. SGK'dan prim iadesi alabilmek için bazı şartları yerine getirmek gerekmektedir. Peki SGK prim günleri parası geri alınır mı? detaylar haberimizde yer almaktadır.

25.03.2022-11:00 - (Son Güncelleme: 25.03.2022-11:00) SGK prim günleri parası geri alınabilir mi? SGK prim iadesi mümkün mü? Hangi primler geri alınabilir?

Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) emekli olabilmek için her ay prim ödemesi yapılmaktadır. Yatırılan prim günü parasını geri almak isteyen vatandaşlar yatırdıkları primleri nasıl alabileceklerini araştırmaya başladı. SGK'dan prim iadesi alabilmek için bazı şartları yerine getirmek gerekmektedir. SGK'dan iki şekilde prim iadesi alınmaktadır. Birincisi aynı anda birden çok işverenden ücret alanlar, asgari ücretin belli bir bölümününden fazla kazanç üzerinden ödenen primlerinin geri alabilir. İkincisi ise yaşı dolmasına rağmen emekli olabilmek için yeterli prim gününü dolduramayanlara toplu iade yapılmaktadır. Prim günü hesabı kadın ve erkeklerde farklılık göstermektedir. 

SGK'ya yatırılan primler nasıl geri alınır?

SGK'dan iki şekilde prim iadesi alınmaktadır. Bunlarda birisi aynı anda birden fazla işte çalışarak işverenlerden ücret alanların asgari ücretin  7,5 katından fazla aylık kazanç üzerinden ödenmiş olan primler iade alınabilir. Diğeri ise Emeklilik yaşını doldurduğu halde eksik prim günü olanlar prim iadesi alabilir. Bazı durumlarda prim iadesi alanlar aldıkları ücretin az olduğunu ifade etmektedir. Bu durumun sebebi ise işçi ve işveren primi olarak ayrı, genel sağlık sigortası ve emeklilik için ise ayrı prim yatırmaktadır. Sağlık için kesilen primler ve işveren adına yatırılan primler iade edilmemektedir. Sadece emeklilik adına yatırılan prim ödemesi iade edilir. Çalışırken SGK'ya brüt ücretin %34,5 oranında prim yatırılır. Bununla birlikte emeklilik için sigortalı kişi adına yatırılan prim tutarı 4/b'lilerde %20, 4/a'lılar da ise %14 oranında olmaktadır. İade edilecek prim tutarı güncel değeri bulunarak hesaplanır. 

SGK'ya yatırılan primler nasıl geri alınır

Aynı ana birden fazla işverenden ücret alan 4/a'lı çalışanlar için bir ay içinde ödenen prim tutarı aylık asgari ücretin 7,5 katını aşarsa, aşan kısmın %15'i oranında prim iadesi yapılmaktadır. Toplu ödemeler sadece emeklilikte yaşını doldurduğunda yapılırken, tavanı aşan kazançlar için ödenen primlerin iadesi, primlerin ödendiği aydan itibaren başvurunun yapıldığı tarihte gerçekleştirilmektedir. Ödemler faizsiz olduğu için başvuruların gecikmeden yapılması gerekmektedir. Primlerin iadesi dışında prim gününü en azından 3 bin 600'e tamamlama imkanı olması gerekir. SSK'lı olarak çalışanlar eksik prim günlerinin 1259 güne kadar kısmını isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek tamamlayabilir. SGK'dan primlerinin geri iade alabilmek için bağlı olunan ilçede bulunan Sosyal Güvenlik Merkezine veya İl Müdürlüklerine başvuru yapmak gerekmektedir. Emekli olarak çalışan kişiler ücretsiz izine çıkarılırken verilen nakdi ücret desteğinden ve kısa çalışma ödeneğinden faydalanamazlar. Çalışanların kullanılmamış yıllık izni varken işverenin işçiyi ücretsiz izne çıkarılması doğru değildir. 

Ne zaman emekli olunur?

İlk kez sigortalı çalışmaya başlanılan tarihten itibaren 4 bin 500 prim günüyle yaştan emekli olabilir. Askerliğini sigortalı çalışmaya başlamadan önce yaptıysa askerlik borçlanmasıyla sigorta başlangıç tarihini borçlanma süresi kadar öne çekebilir. Askerlik borçlanması olan kişiler eksik kalan prim günlerinin isteğe bağlı sigorta ile tamamlayabilirler. İsteğe bağlı sigorta ay ay ödenir toplu olarak ödenmez. Her gün için 31.39 TL olmak üzere aylık 942 TL olmak üzere toplam 5 bin 211 TL prim ödenmektedir. 540 günlük askerlik borçlanması için ise toplam 16 bin 951 TL yatırmak gerekmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal