SGK doğum iş göremezlik raporu nasıl alınır, şartları neler? 2022 SGK doğum parası sorgulama

Sigortalı olarak çalışan bir anne adayı doğum yapma zamanının gelmesiyle birlikte doğum iş göremezlik raporu alma hakkına sahiptir. Peki SGK doğum iş göremezlik raporu nasıl alınır, şartları neler? 2022 SGK doğum parası sorgulama ve doğum izni detayları haberimizde...

13.06.2022-15:16 - (Son Güncelleme: 13.06.2022-15:16) SGK doğum iş göremezlik raporu nasıl alınır, şartları neler? 2022 SGK doğum parası sorgulama

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), doğum dönemine gelmiş olan sigortalı anne adaylarına doğum iş göremezlik ödeneği adı altında maddi destek sağlamaktadır. Sigortalı olarak çalışan bir anne adayı doğum yapma zamanının gelmesiyle birlikte doğum iş göremezlik raporu alma hakkına sahiptir. SGK doğum iş göremezlik raporu başvurusu ve şartları konusunda daha fazla bilgi edinmek isteyen kişiler arama motorlarını meşgul ediyor.

SGK doğum parası ne kadar?

SSK'lı çalışan kadınlara doğum yardımı adı altında izin döneminde iş görmezlik ödemesi yapılıyor. Bu haktan yararlanabilmek için en az 90 gün sigorta primi ödemesi koşulu bulunuyor. Bu tutar çalışan annenin son üç aylık brüt ücretine göre hesaplanıp ödeniyor. Günlük brüt ücret ve bunun üçte ikisi anneye ödeniyor. Buna göre 2022'de brüt maaşı 5.004 lira olan asgari ücretli çalışan kadınlara 12 bin 450 lira ödenebiliyor.

SGK doğum parası sorgulama işlemleri için E-Devlet sistemine giriş yapabilirsiniz.

2022 doğum iş göremezlik raporu

SGK’dan doğum izni parası nasıl alınır?

SSK (4/1-a) kapsamındaki kadın sigortalılara analık hâllerine bağlı olarak günlük geçici iş göremezlik ödeneği verilmektedir. Geçici iş göremezlik ödeneği hekimin vereceği istirahate bağlı olarak doğumdan önceki ve sonraki 8 haftalık sürede, çoğul gebelik hâlinde doğumdan önceki 8 haftalık süreye 2 haftalık süre ilave edilerek çalışmadığı her gün için ödenmektedir.

Sigortalı kadının, isteği ve hekimin onayı ile doğuma 3 hafta kalıncaya kadar çalışması hâlinde, doğum sonrası istirahat süresine, doğum öncesi çalışılan süreler eklenmektedir. Bu sürelerin eklenebilmesi için doğumdan önceki 3 haftaya kadar çalışmasının uygun olduğuna dair sağlık raporu Sağlık Bakanlığınca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucusu hekimleri tarafından düzenlenmesi gerekmektedir.

2022 analık izin süresi ne kadar?

Sigortalı kadının, erken doğum yapması hâlinde, doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılamayacak süreler doğum sonrasına ilave edilmektedir. İlave edilen her gün için de geçici iş göremezlik ödeneği verilmektedir. Ayrıca gebeliğinin 32. haftasından önce doğum yapan kadın sigortalının da doğum öncesi kullanamadığı sekiz haftalık süre, çoğul gebelikte ise on haftalık sürenin doğum sonrası süresine eklenerek, bu sürelere ait geçici iş göremezlik ödenekleri ödenmektedir.

Doğumuna 8 veya çoğul gebelikte 10 hafta kaldığı ya da 3 hafta kalıncaya kadar çalışabileceğine dair rapor alan kadın sigortalının erken doğum yapması nedeniyle kullanamadığı doğum öncesine ait günleri doğum sonuna ilave edilerek geçici iş göremezlik ödeneği ödenmektedir.

SGK doğum iş göremezlik raporu şartları nelerdir?

Analık sigortası kapsamında olanlara doğumdan önceki ilk 8 haftalık, çoğul gebelik hâlinde ilk 10 haftalık; doğumdan sonraki sürede ise ilk 8 haftalık çalışmadığı her güne geçici iş göremezlik ödeneği ödenebilmesi için;

Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması,

İstirahatli olduğu süre içinde iş yerinde çalışmamış olması, (Sigortalı kadının isteği ve hekimin onayı ile doğuma 3 hafta kalıncaya kadar çalışma durumu hariç)

İstirahatin başladığı tarihte sigortalılık niteliğinin yitirilmemiş olması,

Doğum olayının canlı veya ölü olarak gerçekleşmiş olması, gerekmektedir.

YORUM YAZ..
Modal