Seyyar satıcı nedir? Seyyar satıcı olmak için izin nereden alınır? Seyyar satıcı olmak için yapılması gerekenler

Seyyar satıcılar ile gün içerisinde sık sık karşılaşmaktayız. Hatta seyyar satıcılar ile ilgili pek çok olayda duymaktayız. Peki, Seyyar satıcı nedir? Seyyar satıcılık yapmak için izin nereden nasıl alınır? İşte seyyar satıcılık hakkında tüm merak edilenler…

13.06.2022-01:13 - (Son Güncelleme: 13.06.2022-01:13) Seyyar satıcı nedir? Seyyar satıcı olmak için izin nereden alınır? Seyyar satıcı olmak için yapılması gerekenler

Çalışmak için belli bir dükkana sahip olmayan kişiler sokaklarda gezerek çalışmalarını sürdürürler. BU kişilere ise seyyar satıcı denir. Seyyar satıcılık ile ilgili tüm merak ettiklerinizi yazımızda paylaştık. Gelim tüm merak edilen soruların yanıtlarına birlikte bakalım.

Seyyar satıcı nedir?

Çalışmak için bir dükkan sahibi olmayan işlerini sokaklarda gezerek yapan ya da belirli bir noktada mal ya da hizmet sağlayan kişilere seyyar satıcı denmektedir. Bu kişiler sokaklarda bağırarak müşterilerin gelmesini sağlarlar. Bir noktada sürekli işlerini yapan kişilere ise sokak satıcısı denmektedir.

Seyyar satıcının kelime anlamı, belirli bir şekilde satış alanında çalışmayan, tüketici olan kişilerin bulunduğu, özellikle kalabalık alanlarda, bölgelere giderek satışı gerçekleştiren kişilere seyyar satıcı denir. Seyyar satıcılar günlük hayatta karşımıza çıkan simitçiler, mısır satan kişiler, pamuk şeker satan kişiler gibi pek çok kişiden oluşmaktadır.

Seyyar Satıcı

Seyyar satıcılık yapmak için izni nasıl ve nereden alınır?

Seyyar satıcılık çok kazandıran bir iş değildir. Yani bu işte müşteriler tarafından tutulmak gerekmektedir.Seyyar satıcıların iyi bir yerde çalışması ya da mal ve hizmetlerini en iyi şekilde sunması ise aylık olarak kazançları 4.000 TL’den 15.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir. Bu işi ek iş olarak görenler yer alırken kendisine meslek olarak benimsemiş kişilerde yer almaktadır.

Seyyar satıcı olarak çalışmak için bulunduğunuz bölgede yer alan zabıta müdürlüğüne giderek dilekçe yazmanız gerekmektedir. Seyyar satıcılar için belirlenen kurallar belediyelere göre değişiklik göstermektedir. Nerede iş yapacağınız ve ne satacağınız çok önemlidir. Satış yapmayı düşündüğünüz ürün için belediyeler sizden faklı belgeler istemektedir. Bir yiyecek satıyorsanız bunun için sağlık raporu almanız gerekir. Müşterilerin sağlığı için ürününüzün kalitesini kanıtlamalısınız. Belgeler tamamlanmasının ardından seyyar satıcılara ruhsat verilir ve işlerini yasal bir şekilde gerçekleştirirler. Fakat bu işi yapacak olan kişiler sokak sokak gezerek iş yapmak yerine belirli bir noktada işlerini yapmalıdır. Zabıtalar gezerek iş yapmak konusunda bu satıcıları uyarır ve uymayanlara belirli bir ceza verilir.

Seyyar Satıcı Nedir

İzinsiz seyyar satıcılık yapmanın cezası nedir?

Gün içinde karşılaştığımız her seyyar satıcı ruhsatlı olarak işlerini halletmemektedir. Bazıları ruhsatlı olarak işlerini yaparken bazıları da ruhsatı bulunmadan satıcılık yapmaktadır. İzin almadan bu işi gerçekleştirilen kişiler çoğunlukla durumu olmayan ya da başkaları tarafından zorla çalıştırılan kişilerdir. Ruhsat belgesi olmayan kişilerin satıcılık yapmalarına da izin verilmemektedir.

İzinsiz olarak seyyar satıcılık yapacak olan kişiler yakalandıkları durumda idari para cezası alırlar. Bu ceza Kabahatler Yasasının 38. Maddesinin 1. Kısmında geçerken ödenecek olan tutar ise 83 TL olarak yer almaktadır. Bu ceza seneler içerisinde değişiklikte gösterebilmektedir. Fakat satılması yasak olan illegal bir ürünün satışının yapılması durumunda alacakları ceza para cezası değil hapis olacaktır. Zabıtalar izinsiz çalışan her satıcı için geçerli kuralları uygulamaktadır. Ruhsatı bulunmayan kişiler polis gördüklerinde oldukları yerden hemen uzaklaşırlar.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal