Sivas divriği'deki şeytan şehri kayalıkları, peribacalarını andıran görüntüsüyle ilgi odağı oluyor. sel suları ve erozyon etkisiyle meydana gelişen şekiller, görenlerin dikkatini çekiyor.
Sivas divriği'deki şeytan şehri kayalıkları, peribacalarını andıran görüntüsüyle ilgi odağı oluyor. sel suları ve erozyon etkisiyle meydana gelişen şekiller, görenlerin dikkatini çekiyor.
Sivas'ın divriği ilçesindeki şeytan şehri kayalıkları, görenleri kendisine hayran bırakıyor. sel suları ve erozyon etkisiyle meydana gelen şekiller, ilgi çekiyor.
Prof. dr. gülpınar akbulut özpay, aşınma sonucunda insan yüzü dahil çeşitli şekillere benzeyen yapının genellikle yöre insanlarını korkutmasından dolayı şeytan kayalıkları olarak adlandırıldıklarını, turizm açısından önemli bir değer olabileceğini belirtti.
Dönem dönem üniversite öğrencileri tarafından da ziyaret edilen şeytan şehri kayalıkları, turizme kazandırılmayı bekliyor. bahar aylarında ziyaretçilerin ilgi odağı olan bölge, fotoğrafçıların da sıklıkla tercih ettiği bölgeler arasında yer alıyor.
Sivas cumhuriyet üniversitesi eğitim fakültesi türkçe ve sosyal bilimler eğitimi bölümü coğrafya ana bilim dalı öğretim üyesi prof. dr. gülpınar akbulut özpay, şeytan şehri kayalıkları'nın meydana gelmesi hakkında bilgi verdi.
Prof. dr. özpay, bu kayalıkların jeolojik ve jeomorfolojik oluşumlarıyla korunması ve turizme kazandırılması gereken bir yer şekli olduğunu belirtti. özpay, bu yer şeklinin oluşumunda özellikle litolojik ve coğrafi süreçlerin önemli etkisi olduğunu belirterek, 'şeytan şehri olarak adlandırılan bu yer şekilleri karışık yüzeyle nen oligo-miyosen yaşlı araziler üzerinde meydana gelen aslında kırgıbayırlardır. badlands topoğrafyası ve kötü arazi olarak tanımlıyoruz biz bunları. erozyonun bir ürünü aslında burası. kapadokya’da da benzer oluşumları görebiliriz' açıklamasında bulundu.
Özpay, 'buradaki şeytan kayalıkları'nın benzer süreçlerde oluşmuş olan yapılar olduğunu ifade edebiliriz. badlandslar daha çok yarı kurak iklim özelliklerinin hakim olduğu, bitki örtüsünden yoksun, eğimli sahalarda yağmurun oluşturmuş olduğu sel sularında kolayca aşınabilen yer şekilleri olarak nitelendirilir. bu yer şekilleri özellikle yağmurun etkisiyle aşındığı, farklı yüzeylenmeye sahip olduğu ve aşındırma süreçleri birbirinden farklı olduğu için keskin sırtlar meydana gelmektedir' dedi.