Sevilla Haritası, Doğu Akdeniz'de Türkiye ve Yunanistan arasında yaşanan gerilimi tırmandırmaya devam ediyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, geçtiğimiz gün Yunanistan Sevilla Haritasından vazgeçmediği sürece ve Türkiye kıta sahanlığına saygı göstermedikçe bu gerginlik bitmez açıklamasını yapmıştı. Sevilla Haritası'nın gündeme gelmesiyle birlikte araştırmalar başladı. Peki, Sevilla Haritası nedir? İşte detaylar...
SEVİLLA HARİTASI NEDİR?
İspanya’nın Sevilla Üniversitesi'nden Profesör Juan Luis Suarez de Vivero tarafından hazırlanan haritada, Güney Kıbrıs'ın ilan ettiği ‘münhasır ekonomik bölge’nin sınırları AB'nin resmi sınırları olarak kabul ediliyor.
Yunanistan'ın haritada gösterilen kıta sahanlığı Türkiye'nin hak iddia ettiği bölgeyle çakışıyor.
Harita büyük ölçüde Yunanistan’ın tezlerine uygun şekilde hazırlanırken Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki yetki alanı yalnızca Antalya Körfezi açıklarında küçük bir alan olarak gösteriliyor.
ABD, yaptığı açıklamasında Sevilla Haritası'nın hukuki bir önemi olmadığını açıkladı.
İspanya'daki Navarra Üniversitesi'nden uzmanlığı Orta Doğu ve Kuzey Afrika olan Prof. Michael Tanchum, Foreign Policy dergisine yazdığı makalesinde Türkiye'nin Sevilla Haritası'na karşı çıkmakta haklı olduğunu kaleme aldı. Tanchum'a göre Türkiye büyük ihtimalle daha geniş bir MEB'e sahip olmalı.
Fakat Tanchum, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi (UNCLOS) imzacısı olmadığı için Yunanistan'a ve Güney Kıbrıs'a karşı dava açamadığını, bu yüzden de iddiasına yasal bir zemin kazandıramadığını aktardı.