03.08.2020-09:17 (Son Güncelleme:07.11.2024-08:51)


1

Vücudumuzda bulunan bütün organların sağlığımız için ayrı bir önemi bulunmaktadır. Troid bezi her ne kadar küçük olsa da vücudumuzdaki birçok işlemi kontrol eder. Düzgün çalışmadığında ise vücudun ihtiyacından daha fazla veya az hormon üretme durumu olabilir. Her iki durumda da insanlar rahatsız edici değişiklikler görülebilmektedir. Bazı etkenler yüzünden hormonlarımızın bozulmasına neden olabilir. İşte hormonlarımızı bozan tehlikeli besinler ve hormonları bozan etkenler…



2

Stres

Stres

Stres, vücudumuzdaki endokrin sistem de dahil olmak üzere tüm sistemlerinizi etkiler. Devamlı olarak bir gerginlik hissediyorsanız, tiroidiniz düzgün çalışması beklenemez ve çok fazla veya çok az hormon üretir.



3

Kafein

Kafein

Güne bir fincan kahve ile başlamak pek sıkıntılı bir durum değildir. Ancak çok sık içmek de yararlı olarak algılanmamalıdır. Kahve ve çay, vücutta kortizol miktarını arttıran kafein içerir. Bu stres hormonu, tiroidi etkiler ve metabolizmanın kötüleşmesine neden olabilir.



4

Sigara

Sigara

Sigara içmek sadece ciğerlerimizi etkilemez. Yapılan birçok farklı çalışma, bunun tiroid için kötü bir durum olduğunu gösterir. Tütün, yavaşça tiroidin hipertiroidizme sebep olan daha fazla hormon üretmesini sağlar.



5

Soya Bazlı Ürün

Soya Bazlı Ürün

Soya yararlı olabilir. Fakat anti-tiroid etkisine sahip olduğu için aşırı oranda soya ürünü tüketilmesi önerilmez. Çünkü bu durum tiroidin çalışmasını olumsuz olarak etkileyecektir ve yavaşlamasına neden olacaktır.



6

Ast Food Tüketimi

Ast Food Tüketimi

Sağlıklı bir diyete başladığınızda hangi ürünleri yemeyi bırakmamız gerektiğini bilmelisiniz. Yararlı yağlar zeytin ve keten tohumu, yumurtalar, süt ürünleri, et, balık ve buğday tohumlarında bulunur. Bu yüzden hazır gıdalar yerine daha sağlıklı olan besinleri tüketmenizi tavsiye ederiz.



7

Tereyağı

Tereyağı

Kolesterol, lipit dengesini ve tiroidin çalışmasını etkiler. Buna rağmen, hayvansal yağ içeren gıdaları yemeyi bırakmamanız tavsiye edilir. Örneğin, tereyağı selenyum ve D vitamini kaynağıdır. Yediğiniz tereyağı miktarını kontrol edebilmek mümkündür.



8

Yüksek Glisemik İndeksli Yiyecekleri

Yüksek Glisemik İndeksli Yiyecekleri

Yüksek glisemik indeks, bozulma sürecinin çok hızlı olduğu anlamına gelmektedir. Tiroidinizi sağlıklı tutmak için ne yediğinize dikkat etmek önemlidir. Yüksek glisemik ürünler tatlılar, hamur işleri, makarnalar ve beyaz pirinçtir. Bu yiyecekler çok miktarda karbonhidrat içermekrtedir ve iyot emilim sürecini etkiler. İyot eksikliği tiroid sorunlarına yol açabilir.

DNC Medya
DNC Medya

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR