Ses kısıklığı hastalık değil bir belirtidir. Ses kısıklığına genel olarak üst solunum yolunda ortaya çıkan grip, nezle gibi enfeksiyonlar neden olmaktadır. Ses tellerini aşırı kullanmak da kısıklığı meydan getiren bir diğer faktördür.
Ses kısıklığı neden olur?
Ses kısıklığına neden olabilecek sebepler şunlardır:
- Asit reflü
- Ses tellerini aşırı kullanmak
- Alerjiler
- Toksik maddelerin solunması
- Aşırı derecede öksürmek
- Gırtlakta bulunan ses kutusuna darbe almak
Ses kısıklığına ne iyi gelir?
- Ilık tuzlu su ile gargara: Ses kısıklığı için ılık tuzlu su ile gargara yapmak olumlu sonuçlar yaratmaktadır. 1 su bardağı ılık suya yarım çay kaşığı tuz ilave edip gargara çözeltisi hazırlayın rahatlama hissedinceye dek boğaz gargarası yapın.
- Solunan havayı nemlendirmek: Nemli hava balgamın inceltilmesi ve boğazdaki tahrişin iyileşmesine katkı sağlar. Ilık su ile duş almak da boğazın nemlendirilmesine fayda sağlayarak ses kısıklığına çözüm sunar.
- Boğaz pastilleri kullanmak: Bal, limon, yeşil çay ya da ekinezya içeren pastiller ses kısıklığına çözüm sunar.
- Elma sirkesi içmek: Elma sirkesi antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Ses kısıklığını gidermek bir çay bardağı suya 1 çorba kaşığı elma sirkesi ve bir çay kaşığı bal ekleyin karışımı tüketin.
- Ballı papatya çayı tüketmek: Papatya çayı, bağışıklık sistemini güçlendiren antioksidanlar içermektedir.
- Zencefil kökü: Zencefil ses kısıklığını gidermek için iyi bir çözümdür. Zencefil farklı şekillerde hazırlanarak kullanılabilmektedir.
Çocuklar için ses kısıklığını gideren tarçın kürü
Birkaç tane kabuk tarçını kaynamakta olan bir bardak sıcak suyun içine atarak 5 ila 6 dakika kadar kısık ateşte kaynatın ardından da altını kapatarak demlenmeye bırakın. Kürü süzdükten sonra bir tatlı kaşığı bal ekleyerek iyice karıştırarak çocuğunuza içirin.
Ses kısıklığı için karışık kür
Eşit miktarlarda olacak şekilde zencefil, nar çiçeği, hibiskus, adaçayını karıştırın. Kaynamakta olan bir su bardağı sıcak suyun içine ilave ederek kısık ateşte 5 dakika kadar kaynatın. Demlenmeye bıraktığınız bu kürü demlenmenin ardından süzülerek bir bardağa alın. Her gün 1 bardak tüketilebilir.