Hamur işi, Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır. Oldukça severek tükettiğimiz hamur işleri, çok fazla çeşide sahiptir. Poğaça da en sevilen hamur işlerinden biridir. Peki sert poğaçaları nasıl yumuşatabiliriz? İşte yanıtı...
SERT POĞAÇALAR NASIL YUMUŞAR?
Nemli bir bez yardımıyla poğaçaları yumuşatabilirsiniz. Bu işlem için poğaçaların soğumasını beklemeyiniz vakit kaybetmeden poğaçaların üzerini nemli bir bezle örtünüz. Nemli bez poğaçanın yumuşamasını sağlayacaktır.
Uygun bir tavanın içerisine 2 ile 3 damla su koyun ve sertleşmiş poğaçaları da tavanın içerisine alın. Poğaçaların suyu içerisine çekerek yumuşamasını sağlayın.
Sertleşmiş poğaçaları bir poşetin içerisine koyun ve buzluğa yerleştirin. Donduktan sonra buzluktan çıkarın. Buzlar çözüldükten sonra tavada veya tost makinesini üzerine basarak yumuşamasını sağlayabilirsiniz.
Sert poğaçaların üzerini sudan geçirin ve cam bir tabağa yerleştirip mikrodalgaya koyun. Mikrodalgada ısınan poğaçalar yumuşayacaktır.
Pişirdikten sonra beklenenden çok daha sert olan ya da
beklediği ve hava ile temas ettiği için bir süre sonra sertleşen poğaçalar,
yeniden ilk günkü tazeliğine kavuşturulabilmektedir. Bunun için birtakım
yöntemler mevcuttur.
NEMLİ BEZLE POĞAÇA YUMUŞATMA YÖNTEMİ
Fırında uzun süre kaldığı için, kullanılan malzemelerden
kaynaklı ya da hamur kıvamı nedeniyle sert olan poğaçalar, nemli bir bez
kullanılarak yeniden yumuşak bir hale getirilebilir. Bunun için izlenecek
adımlar aşağıda belirtilmiştir:
Poğaçalar piştikten hemen sonra soğumasını beklemeden nemli
bir bezle tepsinin üzeri örtülür. Bezin çok ıslak değil nemli bir halde olması
önemli bir ayrıntıdır.
Tepsi bezle iyice sarılmalı ve hava ile temas etmemelidir.
Bunun için kullanılacak olan bez, büyükçe seçilmelidir.
Bir süre bu şekilde bekleyen poğaçalar, yumuşacık olacaktır.
Bu yöntem çok sert olan börekler için de sıklıkla kullanılan pratik bir
yöntemdir.
Poğaçalar çok sertse, nemli bezle bekletme süresi biraz daha
uzatılabilir. Arada sırada sertlik dereceleri kontrol edilmelidir. Poğaçalar
arzu edilen yumuşaklığa geldiğinde bez artık kaldırılabilir.
TAVAYLA YUMUŞATMA
Fırından daha önceden çıkarılmış, artık soğumuş ve hava ile
temas ettiği için de sertleşmiş olan poğaçalar, tavaya konularak da
yumuşatılabilmektedir. Ancak poğaçalar doğrudan tavaya konup altı
yakılmamalıdır. İlk olarak poğaçalar tavaya dizilmeli, daha sonra tavaya biraz
da su ilave edilmelidir. Su miktarı bu aşamada önemlidir çünkü çok fazla su
eklenmesi poğaçaların hamur olmasına ve dağılmasına yol açabilir. Suyun miktarı
az olursa, bu defa da poğaçaların yanma ya da tabanlarının tavaya yapışma riski
ortaya çıkar.
Su eklenen ve içinde poğaçalar bulunan tava, ağzı kapalı
şekilde ocağa konur ve altı en düşük ısıda açılır. Birkaç dakika sonra
poğaçalar kontrol edilmeli, yumuşama istenen derecede gerçekleştiğinde, ocak
kapatılmalıdır. Halen yumuşamayan poğaçalar için işlem bir kez daha
tekrarlanmalıdır. Aynı yöntem fırında da denenebilir.
Bunun için bir kâseye bir miktar su konur, ancak kase
fırında çatlamaya karşı dayanıklı olmalıdır. Poğaçalar tepsiye dizilir ve su da
fırının içine yerleştirilerek fırın çalıştırılır. Bir süre sonra poğaçalar
istenen şekilde yumuşayacaktır.