Serotoninin yeterli bulunmaması genellikle kişide depresyon belirtileri görülmesine sebep olmaktadır. Kişilerde aşırı halsizlik, içe kapanıklık, mutsuzluk gibi belirtiler sıklıkla görülmektedir.İşte serotonin sendromunun nedenleri, belirtileri, tedavisi tüm merak edilenler haberimizde...
SEROTONİN SENDROMU NEDİR?
Vücudun kaldırabileceğinden fazla serotinin alınması ile oluşan ve hayati tehlikeye dahi neden olan bir durumdur. Serotonin, beyin ve vücuttaki sinir hücreleri arasında veri alışverişini sağlayan kimyasaldır. Bu durum sinir sistemi için büyük önem taşımaktadır.
Vücutta aşırı serotonin yüklenmesi de çeşitli durumlara neden olabilir. Serotonin aşırı yüklenmesi, depresyon belirtilerinin aksinin görülmesine sebep olur. Kişilerde genellikle aşırı sinir aktivitesi yaşanmaktadır. Serotonin, denge düzeni en hassas vücut salgısıdır. Bu nedenle hassaslığı korumak gerekmektedir.
SEROTONİN SENDROMU BELİRTİLERİ
Tedirgin ruh hali
Gergin ruh hali
Bilinç bulanıklığı
Göz bebeklerinde büyüme
Tansiyon düşmesi
Tansiyon yükselmesi
Mide bulantısı
İshal
Aşırı terleme
Titreme
Baş ağrısı
Kalp ritminde aşırı artış
Vücut ısısında ani değişimler
Kaslarda seyirmeler
Kas koordinasyonunun kontrolden çıkması
Şiddetli gelişen vakalarda;
Yüksek ateş
Nöbet geçirme
Düzensiz kalp atışı
Bilinç kaybı
SEROTONİN SENDROMU NEDENLERİ
Bazı antidepresan ilaçlar, serotonin seviyesini etkilemektedir. Bu durum serotonin sendromunun oluşumuna neden olmaktadır.
Genellikle iki ilaç ya da iki ilaçtan fazla ilaç kullanımı, serotonin sendromunun en üst seviyelere çıkmasına neden olmaktadır. Bu durum ise ilaca başlandığı ya da dozun arttırıldığı zaman ortaya çıkmaktadır.
Serotonin Seviyesini Yükselten İlaçlar
Antidepresan ilaçlar
Kaygı bozukluğu tedavisinde kullanılan ilaçlar
Depresyon ve uyku bozukluğu için kullanılan ilaçlar
Migren tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar
Bazı ağrı kesiciler
Mide bulantısı ilaçları
SEROTONİN SENDROMU TEDAVİSİ
Serotonin sendromunun teşhisi için genel olarak uygulanan bir test bulunmamaktadır. Bu nedenle teşhisi belirti ve şikayetler doğrultusunda tespit edilmektedir. Kişiler yaşadığı şikayetler üzerine doktora başvurmalıdır. Doktor hastanın şikayetlerini dinleyerek, belirtilerle karşılaştırır. Bu şekilde hastalığının teşhisi yapılmaktadır.
Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın