Yabancı eşlerle evlenmenin sonucu boşanma da uluslararası bir hal alabilir. Bu kişi nedenle hukuki aşamaları dikkatle incelemeli ve bilmelidir.
YABANCI UYRUKLU EŞE HANGİ DAVALAR AÇILIR?
Yabancı uyruklu eşten boşanma halinde, açılacak iki türlü dava mevcuttur. Bu iki çeşit anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanmadır. Anlaşmalı boşanma, herkesin bildiği gibi velayetten nafakaya her konuda uyuşarak, iki tarafta boşanmak dilediğini beyan eder ve dava açılır. Bu çeşit davalar tek celsede neticelenir.
Çekişmeli boşanma davaları ise, bir tarafın boşanmayı dilediği diğer tarafın boşanmayı dilemediği veya iki tarafında boşanmayı dileği ancak maddi manevi konularda anlaşma sağlayamadığı davalardır. Çekişmeli boşanma davalarının kaç sene devam edeceği konusunda bir garanti vermek mümkün değildir.
YABANCI EŞTEN BOŞANMAYI ZOR KILAN HALLER?
Yabancı uyruklu eşten boşanma davalarında ilk problem yabancı eşin yurt dışında bulunması durumunda kendisine tebligatın yapılması konusunda çıkmaktadır. Bu sebeplerle bu tür davaların tebligat sebebiyle senelerce sürmesi mümkündür. Bu halde yabancı eşine çifte vatandaş olup olmaması, oturduğu ülke ile Türkiye Cumhuriyeti arasında adli destek anlaşması yapılıp yapılmaması önem arzetmektedir. Öteki bir problem ise çocuğun velayetinin yabancı eşte kalmasıdır. Eşte kalan velayet ile, eş çocuğu kendi ülkesine götürdüğü zaman kişisel iletişimin kopması ve çocukla bağların zayıflaması, görüşülmemesi gibi etmenler olasıdır. Bu sebeple yabancının boşanması konu başlığı, hukuki aşamada profesyonel idare edilmelidir. Yabancı uyruklu eşten boşanırken yalnızca velayet değil, nafaka ve mal paylaşımı benzeri maddi hususlarda da hak kaybı yaşanılabilir. Boşanmada kusur oranı bireyi maddi manevi olarak yüksek oranda etkiler. Yabancı uyruklu eşe açılan davada birey yasal haklarını doğru bir biçimde savunup, hukuki aşamaları yerine getirmelidir. Aksi hallerde boşanmanın ardından hak kayıpları yaşanması olasıdır.
Son Dakika Kadın Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.