İhaneti ve nankörlüğü anlatmak için kullanılan “Sen de mi Brütüs” söznü nereden geliyor? Sezar ve Brütüs kimdir?
Roma tarihinin en ünlü diktatörü olarak bilinen Jül Sezar, iktidarda olduğu dönemde oldukça başarılı bir yönetici oldu. Roma Cumhuriyeti’ni Roma İmparatorluğu’na dönüştüren Sezar, askeri ve politik hamlelerinin yanı sıra sahip olduğu güçlü hatiplik yeteneği sayesinde Roma tarihinin en etkili kişilerinden biri oldu. Galya ve Britanyayı fethederek Roma İmparatorluğunun sınırlarını Atlas Okyanusu’na ulaştıran Jül Sezar, bir dönem iç savaşlarla da uğraşmak zorunda kaldı. Sezar’ın kendi oğlu olmadığından dolayı Brütüs’ü kendi çocuğu gibi kabul eder.
İhanet ve nankörlük Roma tarihinde sık rastlanan bir durum oldu. Jül Sezar ise başarılı bir komutan başarılı bir asker ve halk tarafından sevilen bir yöneticiydi. Romalı yöneticiler için Sezar’ın bu kadar ön planda ve başarılı olması ciddi bir sorundu. Yeniden Roma Cumhuriyeti’ni ilan etmek isteyen yöneticiler ve Brütüs, Sezar’ı ortadan kaldırmak için harekete geçer.
Brütüs, Sezar’a karşı çıkanlarla birlikte olur ve bir suikast planı hazırlanır. Her zaman için Roma senatosunu hiçe sayan Sezar, senatoya geldiğinde senatörler Sezar’ın üstüne doğru yürümeye başlar. Sezar’a her senato üyesi bir bıçak darbesi vururken son ve öldürücü darbeyi ise üvey oğlu Brütüs sapladı. Sezar, bıçağı saplayan Brütüs’ü görünce tarihe geçecek olan “Et tu Brutus” yani “Sen de mi Brütüs” analamına gelen sözü söyledi. Brütüs Sezar’ı öldüren bıçak darbesini vurarak Roma halkına, Roma’nın özgürlüğü için yaptığını anlatır. Ancak ülkenin içine düştüğü iç savaş ve mücadelenin sonunda dayanamayarak intihar eder.