Selçuklular Hangi Takvimi Kullanmıştır?

Ekranların sevilen dizisi Uyanış Büyük Selçuklu ile gündeme gelen ve araştırılmaya başlanan Selçuklu Devleti hangi takvimi kullanmıştır sorusunun yanıtı merak ediliyor.

23.02.2021-09:56 - (Son Güncelleme: 19.01.2022-14:59) Selçuklular Hangi Takvimi Kullanmıştır?

Uyanış Büyük Selçuklu dizisinin yeni bölümü ile gündeme gelen Selçukluların kullanıdığı takvim konusu araştırılıyor. Dizinin ekrana gelen son bölümünde Sultan Melikşah'ın bir takvim hazırlanmasını söylediği sahne merak konusu oldu. Selçuklular hangi takvimi kullanmıştır, özellikleri nelerdir? Selçuklu Devleti'nin kullandığı takvim hangisidir? 

 SELÇUKLU DEVLETİ HANGİ TAKVİMİ KULLANMIŞTIR? 

 Selçuklu Devleti, Güneş yılını esas alan Celali Takvimi kullanmıştır. Normal hayatta Hicri takvimin kullanımı sürmüştür. Celali takvimi, astroloji ve hayvancılık gibi ekonomik durumlar için kullanılmıştır. 

 CELALİ TAKVİMİ ÖZELLİKLERİ

- Celali takvimi, Güneş yılını esas alır. Büyük Selçuklu Sultanı Melikşah döneminde eski İran takvimi esas alınarak hazırlanmış ve uygulanmaya başlanmıştır. Bu Takvime, Takvim-i Melikşahi de denilmiştir. (B.Selçuklularda Sultan Melikşah'ın isteği ile Nizamülmülk tarafından Ömer Hayyam’ın başkanlığında bir komisyona hazırlatılmıştır.) 

- Hicri takvimin kullanımına devam edilirken, Celali takvim sadece ekonomik işlerin düzenlenmesinde kullanılmıştır. 

- Başlangıç tarihi olarak 1079 senesi alınmıştır.(Hicri 471 yılının ramazan ayının 9.gününden (Miladi 15 Mart 1079) itibaren uygulanmaya başlanmıştır.) 


- Büyük Selçuklular'ın dışında Ekber Şah zamanında (1556-1603) Hindistan'da kurulan Babürlüler de kullanmıştır. Babür İmparatorluğu tarafından da kullanılmıştır. 

- Nevruz (21 Mart) yılbaşı olarak kabul edilmiştir. 

- Melikşah’ın ölümünden sonra terk edilen bu takvimden yararlanılarak gregoryen takvimi oluşturulmuştur. Osmanlı’daki devletin resmi takvimi demek olan müneccimbaşı takvimleri de celali takvimi düzeninde hazırlanmıştır.

- Celali'de 33 yılda bir artık yıl bulunmaktadır. 

RUMİ TAKVİMİNİ HANGİ DEVLETLER KULLANMIŞTIR?

Hz. Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicretini başlangıç olarak kabul eden bu takvim, Osmanlı tarafından kullanılmıştır. Rumi takvim, Osmanlı Devleti'nde 1790 yılından itibaren mali işleri için kullanılan takvimin adı. Hicri takvim ayın hareketlerine göre düzenlenirken, Rumi takvim güneş esasına dayalıdır.  

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal