Katıldığı canlı yayında, İHA/SİHA ve insansız savaş uçağı KIZILELMA teknolojisine dair değerlendirmelerde bulundu. Bayraktar, gelecekte akıllı yapay zeka teknolojisine sahip olmanın altını çizerek KIZILELMA’nın 5.nesil savaş uçaklarına kıyasla avantajlarını dile getirdi. KIZILELMA’ya yeni özellikler ekleneceğini belirten Bayraktar, “ Geleceğin hava muharebesinin insansız savaş uçaklarıyla olacağını ifade ederek akıllı yapay zekaya sahip insansız savaş uçaklarının, 5. nesil savaş uçaklarının pabucunu dama atacağını.” ile getirdi.
KIZILELMA ses hızını geçecek
KIZILELMA'ya dair önemli bilgiler paylaşan Selçuk Bayraktar, "Sesin üstünde de uçabilen bir varyantı olacak" açıklamasında bulundu. Bayraktar TB-2'nin yerlilik oranının yüzde 93 olduğunun da altını çizen Bayraktar, " Bayraktar TB-2'nin içinde 40'tan fazla bilgisayar var" dedi.
Peki Türkiye’nin SİHA sattığı ülkeler bize savaş açarsa ne olacak?
Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, "Yüksek teknoloji içeren cihazların ileri seviye yazılımları var. Bu yazılımı yapan ülkeler bu cihazlara hükmediyor." Bilgisini
İHA/SİHA’YA sahip olmanın basıl bir faydası var?
İHA/SİHA'ya sahip olmanın önemine vurgun yapan Baykar Teknoloji Lideri, "Bütün dünya ülkemizin geliştirdiği SİHA'ların muharebedeki marifetlerini görünce bir anlamda muharebede paradigma değişimi oldu. SİHA dediğimiz zaman biraz daha keşif maksatlı tasarlanmış ama yanına da silah sistemleri eklenmiş, daha çok biraz daha düşük süratlerde uçan çok uzun süre havada kalan canlı görüntü aktaran bir sistemden bahsediyorsunuz. Bunların mevcut yüksek teknolojili sistemlere karşı muharebede ne kadar büyük bir fayda sağladığını bütün dünya Türkiye ile gördü aslında. İlk defa İdlib'de sonrasında Libya'da ve Karabağ'da şimdi de Ukrayna'da görüldü." açıklamasında bulundu.
İHA/SİHA devrimi neleri değiştirdi?
Selçuk Bayraktar, İHA/SİHA teknolojinin günümüz hava muharebesinde ne tür farklar yarattığına dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Bayraktar, "SİHA ile uzaktan canlı olarak keşif sağlıyorsunuz. Harekatın canlı görüntüsünü aktarıp karargâhta karar vericilerin önüne dosdoğru bir resim veriliyor. Savaş dediğiniz aslında kaostur, düzensizliktir, bilgiye erişmeniz çok kritiktir ama çok zordur. En başta size canlı olarak ne olduğunun en objektif sunumudur. SİHA bir anlamda büyük bir kuvvet çarpanı oldu. Sonrasında konvansiyonel muharebede de kullanıldı ve orada da büyük bir kuvvet çarpanı oldu. Bunu aslında bakarsanız Türk Silahlı Kuvvetleri başardı. Filolar halinde bütün dünyada İdlib'de bunu sağlamış oldu. Bunun bir kere insansız olması bir anlamda da muharebe sahasında bazen yüzlerce bazen binlerce kilometre öteye gitmenize imkân sağlamış oluyor. Bunlar tabii sınıf sınıf... Hava muharebesinin geleceği olarak baktığınızda artık içinde pilot olmayan ve gelişmiş otonomi algoritmasıyla yapay zekayla karar verebilen bir uçaktan bahsediyorsunuz. Şöyle bir deneme yapıldı ABD'de, 'Yapay zekaya karşı insanlı pilotlar muharebe yaptılar. Her bir denemede bilgisayar pilotları yendi' ifadelerini kullandı.
5.Nesil savaş uçaklarının pabucunu dama atacak
Selçuk Bayraktar'dan bir diğer dikkat çeken analizi ise İHA/SİHA'ların 5.nesil savaş uçaklarına kıyasla ne tür artılarının olduğuydu. Bayraktar, "Şu an itibariyle uçağı ürün olmaya hazırlıyoruz. Bittiği zaman belli görevlerde üstünlük sağlayabilir. İnsanlı bir uçak insansız bir uçağa karşı çok dikkatli davranacaktır. 4. nesil uçaklara karşı büyük üstünlük sağlayabilir. Akıllı yapay zekanın üst düzey kararlar vermesini sağlayacak teknolojilerle birleştirildiğinde gelecekte elbette 5. neslin bir anlamda pabucunu dama atacak. Akıncı, üst sınıf daha çok keşif görevlerine odaklı tasarlanmış bir platform. 25 saate kadar havada kalabiliyor, büyük yük taşıyabiliyor, ülkemizin geliştirdiği seyir mühimmatlarından tutun da hassas güdüm kitlerinden hepsini taşıyabiliyor. F-16'nın bir savaş uçağının taşıdığı her mühimmatı taşıyabiliyor." dedi.
20 yıllık hayal: Bayraktar KIZILELMA
"Kızılelma, savaş uçaklarına karşı muharebe edebilecek. Bunun yanında çok daha süratli gidiyor. Hatta süpersonik varyantını da yapmayı düşünüyoruz. O daha az kullanılan bir varyant... Sesin üstünde de uçabilen bir varyantı olacak. Bunun yanında KIZILELMA agresif manevralar yapacak.
Bahsettiğimiz teknoloji savunma sanayii teknolojisi olduğu için inanılmaz kısıtlar var. Teknolojik ambargolar var. Bunu dünya çapında düşünecek olursanız bir kere tasarımı milli ve özgün. En büyük katma değer aslında yazılımda. Bayraktar TB-2, yüzde 93 yerlilik oranıyla yapıldı ki bu bir rekor sayılır. Bunu ne kıymetli kılıyor? İçindeki teknoloji. İçindeki dünyadan tedarik edilen çipler hariç neredeyse her şeyini biz tasarlıyoruz aslında buradaki en değerli şey tasarım gücü. Bayraktar TB-2'nin içinde 40'tan fazla bilgisayar var. Kaportasını düşünecek olursanız bütün gövdesini de biz tasarlıyoruz. Aerodinamiklerine, fren balatasına kadar biz tasarlıyoruz, üretiyoruz. Oraların çok kıymeti yok onu kıymetli kılan içindeki o bilgisayarlar. Milyarlarca, milyonlarca satır yazılım onu kıymetli kılıyor.