Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından daha önce yapılan bir açıklamada 'Şeker Kanunu' çerçevesinde yurt içinden şeker taleplerinin karşılanabilmesi için planlı üretim modeli olarak bilinen kota sistemine geçileceği bildirilmişti. Bu sisteme geçişin gerçekleştirildiği yönünde yapılan açıklamada ise şeker ithalatında tarife kontenjanının açıldığı ve bu kapsamda yapılan 400 bin ton şekerden de gümrük vergisi alınmayacağı bildirildi.
Şeker fiyatlarında dengeler sağlanacak
Yurt dışında şeker ithalatının tarife kontenjanı çerçevesinde yapılmasına olanak tanıyacak olan Cumhurbaşkanlığı Kararı, Resmi Gazete’nin bugün yayınlanan sayısında yer alarak yürürlüğe girdi. Karar ile birlikte, Türkiye için 400 bin ton şeker ithalatının gerçekleştirildiği süreçte bu ithalata gümrük vergisi uygulanmayacak.
Gümrük vergisini kaldırılarak gerçekleştirildiği ithalat ile birlikte piyasalarda dengelerin sağlanacağı ve spekülatif hareketlerin de önüne geçilmesi amaçlanıyor. Bu kararı aynı zamanda şeker fiyatlarının düşmesine yardımcı olması da bekleniyor.
Resmi Gazete'de yayımlanan kararda 400 bin ton kamış ya da şeker pancarının ithalatı sırasında gümrük vergisi ile birlikte şayet var ise ek mali yükümlülükler sıfır olarak uygulanacak. Karar kapsamında düzenlenmiş olan ithal lisansları ise 15 Ekim 2022 tarihine kadar deva edecek. Tespiti yapılan tarife kontenjanının dağıtımı ile ilgili başvurular ve kullanım usul ve esasları ise Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanacak olan tebliğ ile belirlenecek.