Pandeminin de etkisiyle birlikte her geçen gün gıda ürünlerine gelen zamlar hem satıcıyı hem tüketiciyi oldukça zorlamaya başladı. Önce yağ ile ilgili sorun yaşayan vatandaş şimdi de aynı sorunu şekerden yana yaşamaya başladı. Peki şeker fiyatlarıyla ilgili sorunlar neler? Fırsatçılara yapılan yaptırımlar ne şekilde oluyor? Vatandaşın merak ettiği tüm detaylar haberimizde yer alıyor.
Şeker zamları
Gıda sanayicisinin de sürekli kullanmak zorunda olduğu ve zamlar dolayısıyla sıkıntı yaşadığı şekerin fiyatı geçtiğimiz seneye göre tam üç kat artmış vaziyette. 2021 yılında 50 kilogramlık şeker 200 TL gibi bir rakamdan satışa sunulurken, 2022 yılının başında bu fiyat 455 TL'ye kadar yükseldi. Geçtiğimiz hafta ise özel fabrikalarda şekerin satış fiyatı 600 TL'den, 800 TL'ye yükseldi. Türkşeker markasının stoklarının ağustos ayına kadar yetebileceği biliniyor. Özelleşmiş durumda olan şeker fabrikaları hem ürettikleri şekeri hem de devlet fabrikalarından tahsis ettikleri şekeri 690 TL ile 800 TL arası piyasaya sürüyor.
Tüketici sıkıntı yaşıyor
Fiyatlardaki artış sebebiyle Türkşeker müşterilerine daha çok ağırlık vermeye başladı. Stokçuluğu önleme ve tüketiciyi koruma amaçları olduğunu söyleyen Türkşeker, kendi bünyelerindeki fabrikaların en fazla günlük 500 ton satış yapabildiklerini de belirtti. Şeker satışı yapmakta olan diğer özel fabrikaların fiyatlar sebebiyle bir ay içinde sanayiye şeker satışını durduracağız şeklinde yaptıkları açıklama ise tüketicinin panik olmasına sebep oldu. Sanayiciler ise bu davranışın tamamen bir fırsatçılık olduğunu söylüyor.
Stoklanmış şeker bulundu
Mersin ilimizde bir zincir marketin deposunda yapılan denetimde ise stoklanmış 48 ton şeker bulundu. Raflardaki şekerleri kaldıran zincir market hakkında stokçuluk ve haksız kazanç gerekçeleriyle tutanak tutuldu. Akdeniz bölgesinde Akdeniz Kaymakamlığı, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İlçe Emniyet Müdürlüğü, İlçe Jandarma Komutanlığı ve Akdeniz Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri harekete geçerek stokçuluğa engel olabilmek için denetimler düzenledi. Kontroller esnasında depoda bulunan paletlerde 7 bin 600 adet 5 kg, 5 bin 60 adet 2 kg toplamda 48 bin 120 kg toz şeker bulundu.
Dünyada şeker fiyatları
Pandeminin tüm dünyayı etkilemesi üzerine zamlar tüm dünyayı etkilemeye başladı. En fazla etkilenen sektörlerden biri ise şeker oldu. En büyük şeker üreticisi olarak bilinen Brezilya'da iklim şartları üretimi etkiledi. Bir diğer büyük şeker üretimcisi ülke olan Tayland'da da üretim düşüşü yaşanması sebebiyle fiyatlar zamlandı. Rusya ve Ukrayna arasında başlayan savaş ise hem ticareti hem de üretimi birçok ülkede etkileyerek durmasına sebep oldu. Türkiye, Rusya, Fransa, Almanya, ABD'den sonra pancar şeker üretimi konusunda dünyada beşinci sırada yer alıyor. Dünyanın genelinde ise kamış ve pancardan şeker üreten ülkeler sıralamasında Türkiye 13. sırada.