İçişleri Bakanlığı tarafından Haziran Ayı Normalleşme Tedbirleri Genelgesi yayımladı. Peki, şehirler arası seyahat yasağı var mı?
Kademeli normalleşme sürecinin ikinci aşaması için alınmış olan kararlar neticesinde 31 Mayıs tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından topluma açıklanmıştı. Bunun sonrasında İçişleri Bakanlığı "Haziran Ayı Normalleşme Tedbirleri Genelgesi" başlığı ile genelgeyi yayımladı. Peki, "şehirler arası seyahat yasağı var mı?" "18 yaş ve altı ile 65 yaş üstü şehirler arası seyahat yapabilir mi?" gibi toplum içerisinde merak konusu olan soruların yanıtları haberimiz içerisinde...
ŞEHİRLER ARASI SEYAHAT YASAĞI VAR MI?
Kademeli normalleşme döneminin ikinci aşamasına yönelik kritik bilgiler İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanmış olan genelgenin içerisinde yer buldu. Bu açıklamaya göre sadece sokağa çıkma kısıtlaması olan vakitler içerisinde şehirler arası seyahat kısıtlaması uygulaması devam edecek. Kısıtlamanın söz konusu olmadığı vakitler içerisinde ise şehirler arası seyahat yasak olmayacak.
18 YAŞ ALTI İLE 65 YAŞ ÜSTÜ SEYAHAT YAPABİLİR Mİ?
Genelge içerisinde yer bulan açıklamaların devamında sokağa çıkma kısıtlaması olup olmadığı dikkate alınmaksızın 65 yaş ve üzeri ile birlikte 18 yaş altı gençlerin şehir içi toplu ulaşım araçlarını kullanmalarına izin verilmeyecek.
SEYAHAT KISITLAMASI İÇİN İSTİSNALAR NELER?
Şehirler arası seyahat kısıtlamaları içerisinde bazı istisnaların olduğu bilgisi genelge metninde yer buldu. Bu söz konusu istisnalardan birisi de kısıtlamaların olduğu vakitler aralığında uçak, tren, otobüs gibi toplu taşıma vasıtaları ile seyahat edecek olan vatandaşlardan şehirler arası seyahat için ayrıca bir seyahat izin belgesi talep edilmeyeceği idi. Şehirler arası seyahat edecek olan vatandaşlar seyahatini bilet, rezervasyon kodu vb. ile ilgili kişilere gösterebilecek. Bu durumda ise vatandaşlar söz konusu kısıtlama uygulamasından muaf tutulacak.
Zorunlu kamusal görevi yerine getirmek ile yükümlü olan kamu çalışanları, özel ya da resmi araç ile birlikte yapacağı seyahatlerde izinli olarak kabul edilebilmeleri için kurum kimlik kartı ile birlikte görevlendirme belgesini gösterecek.
Birinci dereceden yakınının vefatı halinde vatandaşlar cenazeye katılabilmek için ALO 199 hattı üzerinden başvuru işleminde bulunacak. Başvurular ise sistem tarafından en kısa sürede otomatik olarak onay alarak izin belgesi alabilecek. Bu kişiler de yanında, 9 akraba için bildirim işleminde bulunabilecek.
Cenaze nakil ve defin işlemleri için başvuruda bulunan kişilerden herhangi bir belge istenmeyecek. Gerekli sorgulama ise Sağlık Bakanlığı ile sağlanan entegrasyon sistemi üzerinden yapılacak.
Haziran dönemine dair ifade edilen sokağa çıkma kısıtlaması zamanlarında vatandaşların özel araçları ile birlikte şehirler arası seyahat yapmamaları gerekmektedir.
ZORUNLU HAL DURUMLARI NELERDİR?
Zorunlu hallerin meydana gelmesi halinde vatandaşlar e-Başvuru ile birlikte ALO 199 hattı üzerinden izin alacak ve özel araçları ile seyahat edebilecek.
Genelge içerisinde zorunlu hal sayılacağı ifade edilen durumlar şu şekildedir;
Hastaneden taburcu olan, asıl istikametine dönmek isteyen,
Doktor raporu ile sevk olan ve/veya daha önceden alınmış olan doktor randevusu/kontrolü olan,
Hastanede tedavi altında bulunan birinci derece yakınına refakat edecek kişi,
Bulunduğu şehre son 5 gün içerisinde gelmiş olan ve kalacak yeri bulunmayan, evine geri dönmek isteyen,
ÖSYM'nin ilan etmiş olduğu imtihanlar ile merkezi düzeyde planlanmış olan sınavlara katılımda bulunacak adaylar,
Askerlik görevini bitiren ve evine geri dönmek isteyenler,
Özel veya kamudan günlü sözleşmeye davet yazısı alanlar,
Ceza infaz kurumlarından salıverilenlerin zorunlu hali bulunduğu belirtilecek olan kişiler.