Sedef Hastalığı Bulaşıcı mıdır?

Koronavirüsün dünya gündeminde yer almasıyla birlikte birçok hastalıkta artmaya başladı. Bu hastalıklardan biri de sedef hastalığıdır. Özellikle ev hanımlarının temizlik malzemelerini çok sık kullanmasına bağlı olarak kaşıntı ve egzamaya neden olur. Bu nedenle elleri kurutan ürünlerden kaçınılmalıdır.

10.08.2020-17:43 - (Son Güncelleme: 10.08.2020-17:36) Sedef Hastalığı Bulaşıcı mıdır?

Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Filiz Topaloğlu Demir, sedef hastalarının ciltlerini kurutan ürünler ve temizleyicilerden kaçınmaları gerektiği konusunda önemli uyarılarda bulunarak dikkat edilmesi gerekenlere değindi.

SEDEF HASTALARINA UYARILAR

Temizlik malzemeleriyle cildin direkt olarak temas etmesi ciltte kuruluğa neden olacağını belirten Demir, ‘Bu kuruluk sonunda sedef hastalarında özellikle ellerinde lezyonlarının ortaya çıkışı hızlanıyor. Sedef hastaları, ciltlerini kurutacak ürün ve temizleyicilerden kaçınmalıdır. Kuruluk ve kaşıntı, yeni sedef lezyonlarının ortaya çıkmasına yol açabilir. Özellikle banyolardan sonra tüm vücudun nemlendirilmesi son derece önemlidir. Ayrıca hastalığın aktif olduğu dönemlerde lazer işlemleri, mezoterapi, prp tedavisi gibi ciltte travma olarak algılanabilecek derma kozmetik uygulamalardan da kaçınmak gerekir’ dedi.

Demir, bulaşıcı bir hastalık olmayan sedef hastalığının mevsim değişikliklerinde olumsuz sonuçlar doğurabileceğini belirtti. Güneş ışınları sedef hastalarının büyük bir kısmında lezyonların baskılanmasına neden olduğunun altını çizen Demir, bu nedenle bazı hastalarda sonbahar ve kış aylarında sedef hastalığının arttığına dikkati çekti.

Aynı zamanda soğuk havanında ciltte kuruluğu artırdığını belirten Doç. Dr. Demir, bu nedenle gün içinde olabildiğince güneş ışınlarından faydalanılması gerektiğini vurguladı.

KIYAFET SEÇİMLERİNİZE DİKKAT EDİN!

Sedef hastası olan kişilerin giydiği kıyafetlerin kumaşlarının hastalığın seyrinde büyük öneme sahip olduğunu belirten Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Filiz Topaloğlu Demir, konuşmasına şu şekilde devam etti:

‘Giydiğimiz kıyafetlerin de dar ve terletmeyen kumaş olmamasına özen göstermeliyiz. Kıvrım bölgelerinde sedefi olan hastaların da terletmeyen ve kaşındırmayan pamuklu kumaşları tercih etmesini öneririm. Ayrıca bu hastalarda dar kıyafetler sürtünmeye bağlı olarak sedefi arttırabilir. Sedef hastalığı kesinlikle bulaşıcı bir hastalık değil. Aynı ailede birden fazla kişide görülmesi genetik ve çevresel faktörler ile ilişkili. Sıkça birbirine karıştırılabilen egzama ve sedef aslında birbirinden bağımsız iki hastalıktır, birbirine dönüşmezler. Özellikle saçlı deride, el ve ayak lokalizasyonlarında bu iki hastalığın ayrımı zor olabilmektedir. Saçlı deride, saç çizgisini aşan lezyonlar ve/veya keskin sınırlı lezyonlar, el ve ayak tabanında ise simetrik tutulum sedefi egzamadan ayırmada yardımcı olan başlıca bulgulardır. Ayrımın yapılamadığı olgularda ise biyopsi ve deri yama testinden yararlanılıyor.’

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal